ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό

Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα με στόχο το "ριζικό αναπροσανατολισμό...

Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα με στόχο το "ριζικό αναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής πολιτικής" προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ότι, το μεταναστευτικό είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και "όποιος νομίζει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με φράκτες, με καταστολή και μαζικές απολύσεις είναι βαθιά γελασμένος".

Η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ιδίως σε μία περίοδο κρίσης, ενώ - όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η πρόταση νόμου έχει τέσσερις προτάσεις:

-Τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια παραμονής, που, στη συνέχεια, έχασαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.

-Την παροχή άδειας παραμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους μπορούν να αποδείξουν με έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια.

-Την παροχή ισχύος αδείας σε όσους μπορούν να αποδείξουν, με δημόσιο ή άλλο έγγραφο, ότι διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

- Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, προτείνεται η παροχή προσωρινής άδειας παραμονής ενός έτους, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας".