ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των συγγενών του Παπακωνσταντίνου

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των συγγενών του Παπακωνσταντίνου

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχος των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκθεση φορολογικού ελέγχου στα οικονομικά της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Ελένης Παπακωνσταντίνου, του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη και του συζύγου της αδελφής της Ανδρέα Ρωσσώνη προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς τους. Όπως είναι γνωστό και οι τρεις κατά τη διάρκεια των εξηγήσεων τους ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη επέμειναν ότι το πόσο του 1. 222.0000 δολαρίων που εντοπίστηκε σε λογαριασμό της HSBC δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους και έχει πλήρως φορολογηθεί.

Πάντως, ο φορολογικός έλεγχος των υπολοίπων προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ παραμένει ανοιχτός αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι έρευνες. Για το λόγο αυτό οι οικονομικοί εισαγγελείς με έγγραφο τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα του ζητούν να τους διαθέσει περισσότερο προσωπικό.

Παράλληλα, οι κκ Πεπόνης και Μουζακίτης έδωσαν εντολή στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να διενεργήσει εργαστηριακό έλεγχο στο στικάκι της 8ης Ιουλίου (ημέρα δημιουργίας αυτού που έχουν στα χέρια τους) προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί αλλοίωση σε σχέση με την αρχική λίστα Λαγκάρντ και αν προκύπτει η αφαίρεση των τριών αρχείων με τα στοιχεία των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα αποτελέσματα πιθανότατα θα διαβιβαστούν στη Βουλή.

Εξηγήσεις έδωσε το...δεξί χέρι του Ι. Διώτη

Εξηγήσεις για το αδίκημα της «νόθευσης εγγράφου» έδωσε σήμερα η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ, συνεργάτις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, η οποία –σύμφωνα με την παραδοχή του τελευταίου- αντέγραψε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και στη συνέχεια κατέστρεψε το ένα από τα δύο

«Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω USB. Ενόψει τούτου κάλεσα την δικηγόρο Γαλάτεια Μανέ, η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτις μου να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι αντίγραφο», ανέφερε ο κ. Διώτης στο υπόμνημά του. Στη συνέχεια ο κ. Διώτης, όπως έχει πει ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να τον ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου «διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε».