ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση Βενιζέλου σε ΔΗΜΑΡ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Πρόσκληση Βενιζέλου σε ΔΗΜΑΡ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Επίσημη πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ και τις άλλες πολιτικές κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς για ουσιαστικό διάλογο πριν από το συνέδριο του κόμματος στις 28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ του κόμματός του.

Προανήγγειλε μάλιστα, πως θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να συναντηθούν πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να μετάσχει και με συγκεκριμένα κείμενα στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ψηφιακά.

Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα δύο εβδομάδων ως το συνέδριό του κάλεσε και τις άλλες κινήσεις του χώρου, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ενώ απαντώντας στα περί «ηθικού ζητήματος», ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έμειναν σε αυτό να είναι μονίμως απολογούμενα και όσα «μετεστεγάστηκαν» σε άλλους χώρους, να θεωρείται ότι πέρασαν από την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Απευθυνόμενος σαφώς στο εσωτερικό του κόμματός του, ξεκαθάρισε πως το διακύβευμα του συνεδρίου δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά «η αξιακή ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης». Αναφερόμενος δε εκ νέου στην Κεντροαριστερά, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ Κεντροαριστερά», εξαπολύοντας επίθεση στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή και την ομιλία του στο ΑΚΡΟΠΟΛ και τις αναφορές του στη Χρυσή Αυγή ως ... επιχειρησιακό βραχίωνα της κυβέρνησης.

Επέμεινε δε, στην ανάγκη «συνταγματικού τόξου» κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και «τόξου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της «δημαγωγίας και ανευθυνότητας» που εκφράζει. Μίλησε για τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας, την αλλαγή σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συμπεράσματα, την ανάδειξη της ιστορίας και του μέλλοντος της παράταξης, την περιγραφή της νέας κοινωνικής συμμαχίας και την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στις προοδευτικές και παραγωγικές δυνάμεις του έθνους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους...

Ως δεύτερο διακύβευμα του Συνεδρίου έθεσε τη θεσμοποίηση και αποπροσωποποίηση της παράταξης, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια είχε χαρακτηριστικά αρχηγικού και προσωπικού κόμματος, που επιθυμεί επί ημερών του να εκλείψουν. Ως στόχο περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, ανοικτό κόμμα, με εσωτερική αξιολόγηση και διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση. Αναφέρθηκε δε στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του κόμματος, για απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα από το αν η χώρα βγαίνει στο «ξέφωτο», ως το αν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ουρά, είναι η γάτα», είπε, απαντώντας σε όσους μιλούν για ΠΑΣΟΚ «συνιστώσα της ΝΔ ή ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Υποστήριξε μάλιστα με νόημα ότι η «γάτα, είναι ευέλικτη και «χρήσιμη», αφού ...σώζει ζωές από ερπετά». Μηνύματα έστειλε και στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ» και οι υπουργοί της δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης.

Έθεσε δε ως κεντρικό ζήτημα τους όρους με τους οποίους θα γίνει η σύναψη της νέας, επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων, ενώ δεν λησμόνησε να επαναφέρει τα περί αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και Συνταγματικής Αναθεώρησης. Στις προτεραιότητες δε του ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου, ο κ.Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχουν νέα μέτρα, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, να αλλάξει ριζικά το εθνικό φορολογικό σύστημα και να δοθεί βάρος στο μέλλον της ανάπτυξης για την χώρα.