ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό το «έγκλημα» της κυβέρνησης στις Σκουριές

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό το «έγκλημα» της κυβέρνησης στις Σκουριές

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι στη Χαλκιδική «συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό, προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών».

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις πριν από λίγες ημέρες, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν καθημερινά την κρατική καταστολή, ενώ ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός έδωσε και το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για την όξυνση της στρατηγικής τής έντασης και την ενοχοποίηση του αγώνα των κατοίκων.

Πρόκειται, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και ποινικοποίησης του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και πρακτικών καταστολής ενάντια στους κατοίκους που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές. Η Γραμματεία επισημαίνει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να προστατεύσει «με κάθε κόστος» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποκρύψει το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, αλλά και να στοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες στο σύνολό τους».

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι είναι ανυπολόγιστες, ενώ, όπως υποστηρίζει, το όφελος για το ελληνικό δημόσιο είναι μηδαμινό και μοναδικός ευνοημένος είναι η καναδική εταιρία EL DORADO GOLD. Πρόκειται, σημειώνει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, «για μια εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει παραχωρήσει ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκατ. ευρώ».

Η απάντηση στο εθνικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές είναι ο μαζικός και ειρηνικός αγώνας των κατοίκων, απέναντι στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ