ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα θέλει να στείλει 20.000 Έλληνες στην ανεργία!

Η τρόικα θέλει να στείλει 20.000 Έλληνες στην ανεργία!

Απροκάλυπτα πλέον, και ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί εντός των ορίων, οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστεί η δυναμική τιμολόγηση, που συνεπάγεται άμεσο λουκέτο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας προωθεί πλέον απροκάλυπτα η τρόικα, καταστρέφοντας πλήρως έναν από τους ελάχιστους τομείς απ’ όπου η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει ανάπτυξη και να ξεφύγει κάποια στιγμή από τα δεσμά των δανειστών.

Παρότι οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης έχουν επιτευχθεί και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, το τελευταίο διήμερο, κατά τις συναντήσεις των στελεχών της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Υγείας προβάλλεται η «ανάγκη» εφαρμογής του μέτρου της δυναμικής τιμολόγησης στα γενόσημα, ώστε ούτε λίγο ούτε πολύ, να πάψουν να υπάρχουν ελληνικά γενόσημα και να υποχρεούνται οι ασθενείς να καταπίνουν τα ξένα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται.

Τι λέει το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης; Ότι τα γενόσημα κοστολογούνται ανάλογα με το χρόνο έγκρισης της κυκλοφορίας τους στην παγκόσμια αγορά. Οι τρεις πρώτοι παραγωγοί παίρνουν τιμή στο φάρμακό τους στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου και για κάθε επόμενο παραγωγό, η τιμή μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι μηδενισμού.

Έτσι, στήνεται ένα καθαρό «φιλέτο» για την ισραηλινή TEVA και άλλες πολυεθνικές του φαρμάκου, που υποβάλλοντας φακέλους στο εξωτερικό με τις κεντρικές διαδικασίες πετυχαίνουν εγκρίσεις τάχιστα, ενώ το υπόλοιπο μένει για κινέζικες, ινδικές και πακιστανικές φαρμακευτικές που δεν τηρούν την νομοθεσία για τις πατέντες, κυκλοφορούν τα φάρμακά τους στις αγορές τους, έχουν έτοιμους τους φακέλους πριν λήξουν οι προθεσμίες και την κρίσιμη στιγμή είναι έτοιμες να τα φέρουν και εδώ.

Φυσικά, με τις ελληνικές αντίστοιχες αρχές αποψιλωμένες από προσωπικό –με τις περικοπές στο Δημόσιο τομέα– αλλά και με όλα τα αντικειμενικά προβλήματα που παρατηρούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες, που όταν τα πράγματα μπουν στην παγκόσμια κατάταξη χορήγησης άδειας, τότε οι ελληνικές φαρμακευτικές δεν θα έχουν καμία ελπίδα να πάρουν τιμή στο προϊόν τους, άρα θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Συγκεκριμένα, τα εισαγόμενα γενόσημα φθάνουν στην Ελλάδα ακολουθώντας την ταχύτατη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώρισης, ενώ τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα αιτούνται αδειοδότησης μέσω της εθνικής διαδικασίας, η οποία διαρκεί τουλάχιστον δυο χρόνια.

Παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναρωτιούνται αν θα παραδοθεί αμαχητί η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που με το μέτρο αυτό, πλέον «οι μάσκες πέφτουν».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό το μέτρο:

• αποτελεί στρέβλωση της αγοράς.

• υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό.

• ευνοεί τακτικές όπου θα πάρει άδεια ένα φάρμακο «λαγός» που δεν θα κυκλοφορήσει τελικά, ή θα έχει ελάχιστες πωλήσεις, για κάνει ασύμφορη την κυκλοφορία ανταγωνιστικών προϊόντων ή και να συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή ασφαλιστικής αποζημίωσης, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τσέπη των ασφαλισμένων.

• αδικεί κατάφωρα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επιπλέον, η Τρόικα ξεπέρασε χωρίς σχόλια, μέτρα που ενώ έχουν θεσμοθετηθεί δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προφανώς διότι αυτό βολεύει τις εταιρείες των κρατών της Τρόικας.

Και βέβαια η τρόικα ξεχνάει ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέσα στα όρια, και από τις πρόσφατες μειώσεις τιμών θα είναι και εντός ορίων και το 2013, προβλέπεται κλειστός προϋπολογισμός με επιστροφές (clawback) που σε περίπτωση υπέρβασης του μηνιαίου προϋπολογισμού στην συγκεκριμένη φαρμακευτική κατηγορία περίθαλψης, το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί διπλό rebate, το πρώτο με επιστροφή ποσοστού 9% για κάθε φάρμακο που πωλείται στον ΕΟΠΥΥ και ενός κλιμακωτού rebate (2-8%) ανάλογα με τον συνολικό όγκο των πωλήσεων κάθε προϊόντος σε τρίμηνη βάση. Επίσης έχει θεσμοθετηθεί έκτακτο τέλος 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και αν το τέλος αυτό δεν καταβληθεί, τότε τα φάρμακα περνούν αυτομάτως στην αρνητική λίστα, δηλαδή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των πρωτοτύπων φαρμάκων (on patent), τιμολογούνται στο 50% της τιμής (off patent) και τα γενόσημα που θα κυκλοφορήσουν στο 40%. Το τελευταίο Δελτίο Τιμών μείωσε μεσοσταθμικά τις τιμές κατά 10%. Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων προκύπτουν από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ, άρα το «σημείο εκκίνησης» του συστήματος τιμολόγησης, είναι χαμηλό (τιμές Ρουμανίας - Εσθονίας κλπ).

Θεσμοθετήθηκε η συνταγογράφηση με δραστική παρά την αντίδραση γιατρών για την έκπτωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και τις επισημάνσεις για εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης σε δεύτερο χρόνο, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης (αντικατάσταση φθηνών αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων με ακριβότερα εισαγόμενα, λόγω μη ελέγχου της συνταγογραφίας από το γιατρό).

Παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας καταλήγοντας, τονίζουν πως «είναι πασιφανές λοιπόν, ότι το ζητούμενο τελικά δεν είναι η μείωση της δαπάνης, αλλά η κατανομή των μεριδίων της αγοράς, με απροκάλυπτο τρόπο, σε εισαγωγικές εταιρείες που μέχρι στιγμής ήταν έκτος παιχνιδιού.

Είναι πασιφανές ότι η τρόικα θέλει να κλείσει τις ελληνικές εταιρίες προς όφελος των πολυεθνικών εταιριών και συμφερόντων. Εισαγωγικές εταιρίες με μηδενικές επενδύσεις, καθόλου παραγωγή και ελάχιστο προσωπικό. Να δούμε αν θα αντιδράσει κανείς τώρα που η ανεργία έχει ήδη αγγίξει το 30%». Σημειώνεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίνει -άμεσα και έμμεσα- ψωμί σε 20.000 ελληνικές οικογένειες, οι οποίες σε περίπτωση εφαρμογής και της δυναμικής τιμολόγησης θα βρεθούν στο δρόμο εν μια νυκτί…