Κόντρα Παπακωνσταντίνου-Τσίπρα για το χρέος

Υψηλοί τόνοι και έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ...

Υψηλοί τόνοι και έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα «για φτηνό λαϊκισμό που δεν είναι αντάξιος των περιστάσεων», έκανε λόγο για «καρικατούρες» και «απουσία συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων» και αντέκρουσε τις κατηγορίες περί μη δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης αντιτείνοντας ότι πήρε στις εκλογές την εντολή από τον ελληνικό λαό για τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικοινωνιακά τερτίπια και εξεγέρσεις της πιζάμας που την γελοιοποιούν», ενώ υποστήριξε ότι το μνημόνιο, που επέβαλε ως σανίδα σωτηρίας της χώρας, απέτυχε παταγωδώς και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε λαγός της διάλυσης της Ευρώπης.

«Η δημοκρατία έχει τους κανόνες της. Έγιναν οι εκλογές και στο κόμμα μας δόθηκε η πλειοψηφία. Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν έχει από τον ελληνικό λαό τη νομιμοποίηση και την εντολή να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια, την οποία και εκτελεί. Όταν θα πάμε σε εκλογές ο καθένας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και πάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Είναι πια ανέκδοτο οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση σας δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή για να υπογράψει αποφάσεις που αφορούν τις επόμενες δύο γενεές», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., "σπεύδει να συνταχθεί με τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα" και "ψάχνει να πουλήσει και τα ασημικά".

«Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι ένα πλαίσιο με τριετή ορίζοντα και μέσα σε αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που ενσωματώνονται σε νόμους που ψηφίζει η Βουλή. Από αυτήν παίρνουμε την έγκριση για ό,τι κάνουμε», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι περιορίζεται σε ένα φτηνό λαϊκισμό με κατηγορίες του αέρα, χωρίς να προτείνει καμία εναλλακτική πρόταση.

«Προτιμούσατε το Μάη του 2010 να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα. Πείτε το καθαρά. Και να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει αυτό. Ότι οι τράπεζες θα κατέρρεαν και το δημόσιο δεν θα είχε λεφτά για να πληρώσει. Εσείς αυτή την επιλογή προτείνετε; Εμείς πήραμε την άλλη απόφαση για να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αντί να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό προσπαθείτε να βγείτε και από πάνω», σχολίασε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνυπέγραψε κάτω από το τραπέζι τα Swaps χρέους, με αντάλλαγμα την δημόσια περιουσία. «Μην μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας σε ένα Κοινοβούλιο που το έχετε καταργήσει. Η πολιτική δεν είναι τερτίπια ούτε επικοινωνιακή πολιτική. Παίζετε με τις λέξεις και γελοιοποιείστε με εξεγέρσεις τις «πιζάμας». Οδηγείτε τον ελληνικό λαό σε βαθιά ύφεση χωρίς φως στο τούνελ», συνέχισε.

«Αποδειχθήκατε ως οι λαγοί της κούρσας της διάλυσης της Ευρώπης. Αυτή η πολιτική σοκ μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ γίνεται. Στη πολιτική υπάρχουν δύο στάδια κατακρύλας. Το πρώτο να σε μισήσει ο λαός, και το δεύτερο να γίνεις καταγέλαστος. Και εσείς στον ελληνικό λαό είστε καταγέλαστοι», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, που τον κατηγόρησε ότι καταφεύγει σε «εύκολα κλισέ και κορόνες» χωρίς να παρουσιάζει καμία πρόταση.

«Δεν απαντήσατε κ. Τσίπρα στα ερωτήματα που σας έθεσα. Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση; Πώς θα μειώσουμε το χρέος αν έχουμε ελλείμματα; Γιατί όσο υπάρχουν ελλείμματα το χρέος θα ανεβαίνει. Ελάτε λοιπόν να συμφωνήσουμε με ποιο τρόπο θα τα μειώσουμε», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «Έρχεστε κ. Τσίπρα και κάνετε καρικατούρες. Δεν άκουσα να πείτε καμία πρόταση ούτε και κανένα θετικό για μια σοβαρή συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Δυστυχώς για τη χώρα αντί να συμβάλετε και εσείς στη προσπάθεια που γίνεται για να σωθεί η χώρα έρχεστε με φτηνό λαϊκισμό που φοβάμαι ότι δεν είναι αντάξιος των περιστάσεων».