ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Με ενιαία στάση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με την τρόικα, όπως προέκυψε από την χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με την τρικομματική να φαίνεται πως θα προσέλθει με κοινή στάση απέναντι στα εκκρεμή ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταφέρει την απόφαση σχετικά με τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» που θα αντικαταστήσει το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», το οποίο όμως θα συνεχίσει να εισπράττεσαι από την ΔΕΗ. Ωστόσο, θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι φορολογηθούν όπως με τον ΦΑΠ του 2012. Για το 2013 όμως το εκκαθαριστικό δεν θα αναγράφει «ΦΑΠ» αλλά «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» για το άθροισμα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταίροι προσέρχονται με κοινές θέσεις. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων από έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% - 15%.

Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Για φέτος από τη ΔΕΗ και το '14 από τις ΔΟΥ o ενιαίος φόρος ακινήτων