ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές από το νομοσχέδιο - «όλα σε ένα»

Οι αλλαγές από το νομοσχέδιο - «όλα σε ένα»

Με ένα νομοσχέδιο «σκούπα» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες για να εξασφαλίσει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Με διαδικασίες εξπρές θα πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα θέματα του Δημοσίου και κυρίως οι απολύσεις. Επιπλέον σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η ρύθμιση για το νέο φόρο στα ακίνητα, η ρύθμιση των χρεών και των "κόκκινων δανείων", το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές αλλά και το χαράτσι.

Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο θα έχει ρυθμίσεις για τα εξής θέματα:

1) Δημόσιο
Όλα τα θέματα του Δημοσίου και κυρίως οι απολύσεις των επίορκων αλλά και οι 15.000 αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014. Για όλες τις απολύσεις θα ισχύει το ένα προς ένα δηλαδή μια απόλυση έναντι μιας πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

2) Φόροι στα ακίνητα
Ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι αλλά για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου. Παράλληλα μπαίνουν και οι «βάσεις» για το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014.

3) Ρύθμιση χρεών
Ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά στα δυσθεώρητα χρέη των 56 δισ. που είχαν δημιουργηθεί έως τέλος του 2012, αλλά πιθανότατα θα επεκταθεί και στα χρέη που «γεννήθηκαν» στις αρχές του 2013. Στόχος είναι να ενταχθούν όσο περισσότεροι γίνεται στη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις. Παράλληλα θα ρυθμιστεί η εξόφληση των "κόκκινων δανείων".

4) Ωράριο καταστημάτων
Ρυθμίσεις για τα θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και θα προβλέπει ότι επιτρέπεται, αν θέλουν, στα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, ενώ και τα μεγαλύτερα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο 6 ή 7 Κυριακές, οι οποίες θα είναι στη διάρκεια των γιορτών και των εκπτώσεων.