ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία.


Οι διατάξεις του αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου. Τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι αυτή την ημερομηνία είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος ενώ το νομοσχέδιο θα αποτελείται από ένα και μόνο άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές σε επιμέρους διατάξεις.

Εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί αργά απόψε, τότε θα οριστεί το Σάββατο ως ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και την Κυριακή των Βαΐων θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και παράλληλα θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς τους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

TI ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και μέτρα που αφορούν όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς αυτό το απέκλεισε σε αυτή τη φάση ο υπουργός Οικονομικώντις. Τα ζητήματα που αφορά είναι απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία.