Άργησε αλλά αναγνώρισε επιτέλους τις θυσίες του λαού η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση που είχε στην καγκελαρία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις των δύο ηγετών προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ είπε ότι η «Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετίας και δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Ταυτόχρονα είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τα τρία χρόνια αποπληρωμής των δανείων που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα και τα εφτά χρόνια που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία, αλλά πρόσθεσε ότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και θα ληφθούν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου που θα διαμορφωθεί στα επικείμενα Συμβούλια κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Στο μεταξύ την επιτακτική αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας στα επικείμενα κρίσιμα Συμβούλια κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά το πέρας των συναντήσεών του στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι επιταγή να υπάρξει συμφωνία» και να κατανοήσουν όλοι την ιστορικότητα και την κρισιμότητα της στιγμής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα είναι δύσκολα για όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ και η Ευρωζώνη να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους την περίοδο της κρίσης στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα στις αγορές.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη» την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν αποσπασματικά, αλλά ως ένα «συνολικό πακέτο». Προειδοποίησε δε ότι αν αποτύχει η λύση του συνολικού πακέτου, το κλίμα θα είναι αρνητικό για όλη την Ευρώπη.
Αναφορικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η γερμανο-γαλική πρόταση. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα φορέσουμε όλοι το ίδιο κουστούμι», παραπέμποντας κυρίως στην προβληματική της ενιαιοποίησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ζητούμενο είναι να τεθούν κοινοί στόχοι και «δείκτες καλύτερης πρακτικής». Παράλληλα, στον τομέα της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει από την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων στους τομείς της ενέργειας, επικοινωνιών, συγκοινωνιών, μέχρι τη μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου σε μηχανισμούς ελέγχου των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πλημμελή έλεγχο που ασκήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην εξέλιξη των ελλειμμάτων της Ελλάδας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Από τα 150 δις που ήταν το ύψος του χρέους της Ελλάδας με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σε πεντέμισι χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε το «συνολικό ιστορικό μας χρέος», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, εκτός από την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους αρχηγούς Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η ελληνική θέση και για λόγους ζύμωσης και προς αποφυγή στρεβλώσεων. Παράλληλα με συνεντεύξεις σε ευρείας εμβέλειας γερμανικά μέσα όπως το κεντρικό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD και την εφημερίδα Bild έγινε και προσπάθεια να περάσουν μηνύματα και στη γερμανική κοινή γνώμη .

Τα διμερή ζητήματα έμειναν εκτός της συζήτησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ λόγω του εύρους και της κρισιμότητας των ευρωπαϊκών θεμάτων. Για τα διμερή ζητήματα απλά «δεν έμεινε χρόνος», είπε ο πρωθυπουργός. Όσο για την ομάδα φοιτητών που διέκοψαν την ομιλία του στο παν/μιο Humpoldt το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της δημιουργικής αντιπαράθεσης. «Μακάρι τα παιδιά να βάλουν τις πιο σκληρές ερωτήσεις και να κάνουμε διάλογο. Αυτό περιμένω και αυτή την πολιτική κουλτούρα πρέπει να φτιάξουμε στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
 

Διαβάστε επίσης: “Ανατολίτικα παζάρια” της Μέρκελ