ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση του Πολ. Συμβουλίου

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση του Πολ. Συμβουλίου

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, που θα γίνει υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα ακόμα θέμα το οποίο, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να θεωρηθεί ότι ενδέχεται να προκαλέσει νέες τριβές, αλλά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας να δημιουργήσει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων για την ακρίβεια, η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή του SPD παρουσιάσθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα ως μια προσπάθεια υποκατάστασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ υπήρξαν και αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη Διεθνή. Παρόμοιο θέμα, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος δεν υφίσταται. Διευκρινίζεται μάλιστα, αρμοδίως, ότι «η στάση των κομμάτων που είναι μέλη ή παρατηρητές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν προσδιορίζεται απέναντι στη Διεθνή με κριτήριο τη συγκρότηση της PA (Progressive Alliance) ή τη συμμετοχή σε αυτήν».

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, όπως και τα άλλα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετέχει στη Διεθνή, αλλά μετέχει και ως ιδρυτικό μέλος και στην Progressive Alliance (ΡΑ), η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε στη Ρώμη, στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. Από την Ιπποκράτους διευκρινίζεται ότι στην ΡΑ δεν μετέχουν μόνο σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, αλλά και προοδευτικά-δημοκρατικά κόμματα, κινήματα ή οργανώσεις, με τη μορφή διεθνούς δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία υπήρξε και στο παρελθόν.

Είχε, μάλιστα, συζητηθεί και η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, όταν στην Ελλάδα πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης. Η προσπάθεια εκείνη, πάντως, δεν ευοδώθηκε.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση που συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κινήματος και όχι με βάση το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών που προσέλαβε το ΠΑΣΟΚ.

Τη σχετική εισήγηση στο Π.Σ. θα κάνει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. Η έκθεση που θα παρουσιαστεί αύριο είναι η ίδια που επιχείρησε να δώσει ο κ. Βενιζέλος στον κ. Παπανδρέου και την οποία εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει. Το πολιτικό πλαίσιο της συνεδρίασης θα είναι αυτό που έθεσε σήμερα με το άρθρο του ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θα συζητηθούν επίσης και μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο προσκήνιο και για τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει την τελική θέση του.

Τέτοια θέματα είναι οι κλαδικές συμβάσεις και η μετενέργεια, ο αντιρατσιστικός νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης (σήμερα ο κ. Ρουπακιώτης διαβεβαίωσε τον γραμματέα της Κ.Ο. Γ. Μανιάτη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κορμό του νομοσχεδίου), το θέμα των αυθαιρέτων, η εφαρμογή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, το ενδεχόμενο κήρυξης απεργίας των εκπαιδευτικών πάνω στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο Τουρισμός και η Ναυτιλία, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η μείωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ, καθώς ο υπουργός Εργασίας προτίθεται να επαναφέρει το θέμα, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει έντονα, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η ψήφισή του στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.