ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή:Τοποθετήσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Βουλή:Τοποθετήσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με ενός λεπτού σιγή, το ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε την μνήμη των Ποντίων Ελλήνων που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που τους επεφύλαξε το κεμαλικό καθεστώς.

Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας, πάνδημη υπήρξε η αποδοχή του αιτήματος του ποντιακού κινήματος, για διεθνοποίηση του αγώνα του, προκειμένου να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το τουρκικό κράτος.

«Το αίτημά μας αυτό, δεν αποσκοπεί στη διαιώνιση της έριδας ανάμεσα στους δύο λαούς, αλλά να υπενθυμίσει στις νέες γενιές πως η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να λησμονείται» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Η ζοφερή σκιά της γενοκτονίας δεν έχει εκλείψει. Οι ιδεολογίες που οδήγησαν στις γενοκτονίες, κάνουν την επανεμφάνισή τους σήμερα χωρίς να απεμπολούν αυτές τις πρακτικές. Στην Κύπρο, οι ίδιοι θύτες εξακολουθούν να κωφεύουν σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους, ενώ η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, παραμένει ζητούμενο. Η αναδρομή στο παρελθόν, πρέπει να λειτουργεί αναχαιτιστικά, ώστε οι λαοί να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη, αλλά να διαμορφωθούν συνθήκες πραγματικής φιλίας και επαναπροσέγγισης - να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα την γενοκτονία, την εξαχρείωση της ανθρώπινης φύσης».

«Ο Ελληνισμός δεν ξεχνά και δεν μπορεί να ξεχάσει» σημείωσε για λογαριασμό της ΝΔ, η Κατερίνα Παπακώστα. «Ιστορικά πλέον, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων είναι πλέον αποδεδειγμένο, αναγνωρισμένο από την Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Όπως η Γερμανία έχει παραδεχθεί το ναζιστικό παρελθόν της και έχει ζητήσει συγγνώμη, οφείλει και η Τουρκία ως ώριμη πολιτικά χώρα, να πράξει το ίδιο» κατέληξε η βουλευτής της ΝΔ.

«Οι εθνοκαθάρσεις των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, είχαν ενόχους και τις μεγάλες Δυνάμεις» σημείωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας. «Οι διωγμοί ήσαν πάντα ένα στοιχείο, που γύρω απ' αυτούς βασίλευε και κυριαρχούσε η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός». «Από ορισμένες πλευρές, η καταστροφή του ποντιακού Ελληνισμού και η επιδίωξη να αναγνωριστεί αυτή ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί η εχθρότητα προς τον τουρκικό λαό και η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εμείς δεν προσχωρούμε σε αυτήν την κατεύθυνση: Καταγγέλλουμε αυτές τις επιδιώξεις, γιατί εκτρέφουν και συντηρούν ακριβώς αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και από τις μεγάλες δυνάμεις για να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ανέφερε ο κος Δρίτσας.

«Ημέρα πένθους και μνήμης» χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ). Από την 19η Μαΐου, «αντλούμε το ασίγαστο πάθος του ποντιακού ελληνισμού για επιβίωση, προκοπή, πρόοδο, ευημερία και πολιτισμό, τόσο στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, όσο και στη συνέχεια, στα χρόνια της προσφυγιάς. Πρόκειται για ένα ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό υπόδειγμα αντοχής και πίστης στις δυνάμεις μας, στις παραδόσεις μας. Αυτό είναι ο πραγματικός ορισμός του πατριωτισμού σήμερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Χρυσοχοΐδης.

Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γαβριήλ Αβραμίδης, μέλος και του Δ.Σ. της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, υπενθύμισε πως η Βουλή είχε υποσχεθεί την έκδοση των τεκμηρίων της ποντιακής γενοκτονίας σε έξι ξένες γλώσσες, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει υλοποιηθεί.

«Στο παρελθόν, υπήρξε η πρόταση εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικοί φορείς και να εκδώσουν τα ντοκουμέντα, για τα οποία ήδη υπάρχουν οι μεταφράσεις. Νομίζω ότι μια τέτοια έκδοση πρέπει να φέρει το κύρος και τη σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων, και να μην ακολουθούμε τη γραμμή αυτή του φοβικού συνδρόμου απέναντι στους Τούρκους» ανέφερε. «Έκανα ένα λάθος: Εμπιστεύθηκα αυτούς που με διαβεβαίωσαν πως αυτό το υλικό ήταν έτοιμο και άρα θα εξεδίδετο τάχιστα αυτός ο τόμος» απάντησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

«Θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει, όπως είχαμε κάνει για τη λεηλασία των μνημείων, χριστιανικών, βυζαντινών και αρχαιοελληνικών, της κατεχόμενης Κύπρου, που ο τόμος τον οποίο εκδώσαμε, μεταφράστηκε σε πέντε ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα πάρα πολλά από εκείνα τα μνημεία να έχουν επιστρέψει στην Κύπρο» συμπλήρωσε.

«Το παιχνίδι της ισχύος στη διεθνή σκακιέρα είναι πάντα παρόν και αμείλικτο - και στο πλαίσιο αυτό, η επέκταση είναι πάντα στα σχέδια των γειτόνων μας, με διάφορες μορφές επιρροής» παρατήρησε η Κατερίνα Μάρκου (Δημοκρατική Αριστερά). «Το ζήτημα για εμάς, είναι να επιδιορθώσουμε γρήγορα τα θεμέλια της χώρας, χωρίς όμως να παραχωρήσουμε κάθε μορφή εθνικής κυριαρχίας. Παρά την πίεση των πιστωτών μας, είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο και να σταθούμε γρήγορα στα πόδια μας. Αυτή είναι απαραίτητη συνθήκη ώστε να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της αστάθειας, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τη χώρα μας» ανέφερε η βουλευτής.

«Για εμάς δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν λησμονημένες πατρίδες. Για εμάς υπάρχουν σκλαβωμένες πατρίδες» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Αναφερόμενος δε, στους κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας, κατέληξε: «Απευθυνόμαστε σε κάποιους λεβέντες, σε κάποιους πολεμισταράδες -γιατί έτσι ήταν οι Πόντιοι από τα πανάρχαια χρόνια, έτσι είναι και σήμερα οι Έλληνες του Πόντου- και τους λέμε: «Αδελφοί Πόντιοι, δεν σας ξεχνούμε. Αδελφοί Πόντιοι, θα ξαναγυρίσουμε». Η σημερινή ενός λεπτού σιγή των χρυσαυγιτών να γίνει κραυγή: Όσοι ζωντανοί, όσοι Έλληνες, ας βροντοφωνάξουμε: Πόντος, γη ελληνική!».

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του Πόντου δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αφηρημένα Τούρκους εξαγριωμένους, αλλά πριν από όλα την τουρκική αστική τάξη, που με το αιματοκύλισμα ήθελε να βγάλει από τη μέση το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο» υποστήριξε από πλευράς ΚΚΕ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. «Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως αντιπερισπασμό, για να διασώσει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, εγκαταλείποντάς τους τελικά στην τύχη τους. Όσοι επαναπατρίστηκαν, εγκαταστάθηκαν απ' το κράτος κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με πολιτικά κριτήρια» ανέφερε ο κος Κωνσταντινίδης.

«Αιώνιο καθήκον μας θα παραμένει το να τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων Ελλήνων του Πόντου, καθώς και των άλλων Ελλήνων που θυσιάστηκαν, καθώς τα αδέλφια μας και οι πρόγονοί μας, ό,τι έκαναν το έκαναν για να περνούμε εμείς τώρα καλύτερα από ό,τι θα περνούσαμε, εάν τυχόν δεν είχαν θυσιαστεί» ανέφερε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.

«Ιστορικά, είναι παραπάνω από ξεκάθαρο, ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έγινε φανερά και άφοβα. Παρά τα όσα πρωτοφανή διέπραξαν αυτοί που συμμετείχαν, αρνούνται να παραδεχθούν και να αναγνωρίσουν οτιδήποτε, αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη, έστω και μετά από τόσα χρόνια - και θέτουν στο στόχαστρό τους κάθε διεθνή φορέα που επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια. Η Ιστορία, όμως, διαθέτει όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα. Τα ίχνη δεν διαγράφονται με το πέρασμα του χρόνου, και τα εγκλήματα δεν παραγράφονται» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Ιωαννίδης.