Παπουτσής για μετανάστες: "Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο"

Μετά τον Γιάννη Ραγκούση και ο Χρήστος Παπουτσής εξέφρασε ανησυχία για τα μεταναστευτικά ρεύματα από τη Βόρειο Αφρική...

Μετά τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και ο Χρήστος Παπουτσής εξέφρασε χθες ανησυχία για τα μεταναστευτικά ρεύματα από τη Βόρειο Αφρική προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «Θέλουμε να εργαζόμαστε υποστηρίζοντας το καλύτερο σενάριο, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σε ό,τι αφορά την κρίση στη Βόρειο Αφρική και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την περιοχή προς την ΕΕ».

Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε τις εξελίξεις «ραγδαίες» και «με απρόβλεπτη κατάληξη» ενώ ζήτησε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των κρατών μελών «για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η στενή και μόνιμη συνεργασία των έξι χωρών της Μεσογείου, δηλαδή της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, με τον FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών.

Σχετικά με το ελληνικό σύστημα ασύλου, ο κ. Παπουτσής είπε ότι ολοκληρώθηκε η νομοθετική φάση της μεταρρύθμισης και ότι εφαρμόζεται το τριετές σχέδιο δράσης που προβλέπει νομοθετικές αλλαγές, δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, προστασία ευάλωτων ομάδων και παροχή υπηρεσιών (διερμηνεία, ιατρική και νομική συνδρομή, κοινωνικές υπηρεσίες). Ακόμη, ενισχύεται η πολιτική αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών στη χώρα καταγωγής.

Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου.

Σε ό,τι αφορά στη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής με την Τουρκία, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα ως προς τον τομέα της επανεισδοχής, εντάσσεται πλέον σε θεσμικό πλαίσιο. Η Τουρκία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, ως χώρα διέλευσης, και προς την Ε.Ε. και είναι υπόλογος σε αυτήν.

Αναφερόμενος, τέλος, στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Schengen, ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί συνεπή στάση υποστήριξης της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στο χώρο Schengen.