Προτροπή Financial Times για πρόωρες εκλογές

Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κλίμα...

Με το μύθο του Σίσυφου παρομοιάζει η Financial Times την προσαρμογή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι τα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές αποτελούν υπενθύμιση των δραστικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά το πακέτο διάσωσης τον περασμένο Μάιο.

Επικαλούμενη μάλιστα την αγωνία και την οργή του ελληνικού λαού, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κλίμα, ενώ δεν αποφεύγει να πάρει θέση, ισχυριζόμενη ότι με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου αξίζει να κερδίσει τις εκλογές.

Στο δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να πείσει το λαό, που στερείται σήμερα, ότι θα επωφεληθεί στη συνέχεια από τις αλλαγές, ενώ οφείλει να μετριάσει την δυσαρέσκεια των υπουργών του που αγωνιούν με τις μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τις ικανότητές τους για πατρονάρισμα.

Όσο περισσότερο η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές για την επίτευξη των στόχων της, τόσο περισσότερο οι στόχοι αυτοί αποδεικνύονται ασύλληπτοι. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 4,5% το 2010, όπως αναμενόταν. Όμως, η εγχώρια ζήτηση είναι ετοιμοθάνατη, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων είναι στο μηδέν, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη.

Η ΕΕ προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η χώρα ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Όμως, το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να πληγεί 15% το επόμενο έτος και το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2% το 2014. Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, ποτέ δεν ήταν πιθανό η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε μία νέα Γερμανία μέσα σε τρία χρόνια. Η Ελλάδα όμως σημειώνει πρόοδο: Οι μισθοί στο δημόσιο τομέα έχουν δαμάσει και τα ελλείμματα έχουν χαλιναγωγηθεί, ενώ οι χρηματοδότες της χώρας δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν επιπλέον 15 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

H Financial Times τονίζει ότι το χρέος της κυβέρνησης παραμένει υψηλό, όπως ο Όλυμπος και θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ. Η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής: 57 δισ ευρώ το 2013, 81 δις ευρώ το 2014 και 73 δισ ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να αποφέρει περίπου 50 δις, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη χρέους ίσως 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά το ερώτημα είναι αν οι επενδυτές θα θελήσουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε μια χώρα με τόσα προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Η άθλια κατάσταση της χώρας έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και στις άλλες προσπάθειες διάσωσης της ευρωζώνης: θα πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρα. Το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα του πώς να κάνει το χρέος της χώρας βιώσιμο. Με την ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να δείχνει όλο και πιο αναγκαία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει ήδη να προχωρήσουν στο Σχέδιο Β.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι νωρίς ακόμα για να χαρακτηριστούν αποτυχημένες τουλάχιστον από την πλευρά των χρηματαγορών. Όμως η ΕΕ, συμβουλέυει η εφημερίδα, πρέπει να εξετάσει κυρίως την επιβολή περισσότερων ζημιών για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων προχωρώντας με το πλάνο της ομαλής αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών.