ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας:Τέλος τα αστεία-Τέλος το Μνημόνιο-Εκλογές τώρα!

Τσίπρας:Τέλος τα αστεία-Τέλος το Μνημόνιο-Εκλογές τώρα!

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ν.Πουλαντζάς» στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση «κλείνει όταν μια χώρα καταλαμβάνεται ή όταν γίνεται πραξικόπημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο «τρόπος με τον οποίο μέσα σε μερικές ώρες καταργήθηκε η δημόσια τηλεόραση είναι πρωτοφανής, όχι για «ανεπτυγμένη» ή «ευρωπαϊκή» χώρα, όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα να λέμε, αλλά για οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο».

«Είναι πρωτοφανές να βλέπουμε το Υπουργείο Οικονομικών με δήλωση που πρέπει να την έχει γράψει αντισυνταγματάρχης, να ανακοινώνει ότι είναι πλέον το αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης και ότι είναι έτοιμο να καταστείλει κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της. Είναι πρωτοφανές να προωθείται μια τέτοια ενέργεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα όταν, μετά την υπαναχώρηση των κυβερνητικών εταίρων του Σαμαρά, είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια κίνηση δεν βασίζεται πάνω σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την θέληση του κοινοβουλίου. Μια μεθόδευση ανοιχτά αντικοινοβουλευτική», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα αδιαφορούσε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

«Έκανε τρομακτικό λάθος. Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο λαός είδε στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια ζήτημα δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι προσπάθησε εδώ και έξι μήνες να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας για τη πορεία της οικονομίας. «Η κυβέρνηση του κου Σαμαρά, είχε το θράσος να μιλήσει για ιστορία επιτυχίας. Να βαφτίσει δηλαδή το ψάρι κρέας και να χαρακτηρίσει success story, το disaster story της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπογραμμίζοντας ότι «το περίφημο «success story» του κ. Σαμαρά έγινε το πιο σύντομο ανέκδοτο, δημοφιλέστερο του περιβόητου «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου, πριν τις εκλογές του 2009».

«Το «success story» έχει τιναχτεί στον αέρα, και ο κ. Σαμαράς, με το χειρότερο επιτελείο συμβούλων που έχει δει ο τόπος από την εποχή του Κωλέττη, εξαπέλυσε ένα πυροτέχνημα. Ένα πυροτέχνημα εκτροπής και αποπροσανατολισμού. Μόνο που το πυροτέχνημα αυτό του έσκασε στα χέρια. Η απόφαση για την ΕΡΤ, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας και του λαού μας. Είμαστε στη φάση του τέλους του Μνημονίου.

Επιβεβαιώνονται, όμως, αυτό που πολλοί λένε: ότι το τέλος δεν θα έρθει με μουσικές θριάμβου και με ροδοπέταλα, αλλά μέσα από μια μεγάλη σύγκρουση, μέσα από μια πρωτοφανή τάση για αντιδημοκρατική εκτροπή. Μια εκτροπή, που έχουμε χρέος να αποτρέψουμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Ερώτημα πρώτο: Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δεν διαπραγματεύτηκαν ούτε στο ελάχιστο πάνω σε έναν ομολογημένα αποτυχημένο και καταστροφικό πρόγραμμα; Ερώτημα δεύτερο: πως γίνεται και η οικονομική πολιτική της χώρας διαμορφώνεται από ανθρώπους που πέραν πάσης λογικής και κάθε σοβαρής οικονομικής ανάλυσης διακήρυξαν την τυφλή πίστη τους στον Μνημόνιο; Ερώτημα τρίτο: Αν όλοι ξέρουμε το «success story» του Σαμαρά είναι πλέον ένα απελπισμένο και έωλο επικοινωνιακό επιχείρημα, τι έχουμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός».

«Η Ελλάδα εφάρμοσε μια συνταγή η οποία ομολογείται ανοιχτά ότι υπήρξε καταστροφική. Δεν έχει καμιά άλλη υποχρέωση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση όταν η τρόικα δεν έχει κοινή θέση για την πορεία του προγράμματος. Η Ελλάδα οφείλει, στηριγμένη στην εθνική της κυριαρχία να επεξεργαστεί έναν δρόμο απεμπλοκής από το Μνημόνιο. Αν σε αυτό δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους μας, το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί εις βάρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα μείνει δημοκρατική και κυρίαρχη. Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να ανοίξει τον δρόμο για εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σε καινούρια βάση.

Να διαπραγματευτεί, όπως είπε, την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την αναστολή αποπληρωμής των τόκων έως ότου υπάρξει ανάπτυξη και την επιλογή μιας διαφορετικής πολιτικής απέναντι στην κρίση.

«Αρκετά τα αστεία. Αρκετά η γελοιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο λαός υποφέρει και χρηματοδοτεί με τρομακτικές στερήσεις έναν σχέδιο που δεν είναι βιώσιμο. Είναι η στιγμή να σηκώσει κεφάλι», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.