ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητείται φόρμουλα για έξοδο από την κρίση

Αναζητείται φόρμουλα για έξοδο από την κρίση

Μέχρι αργά τη νύχτα που πέρασε, στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών συνεδρίαζαν παράλληλα το πολιτικό στρατηγείο του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο Στουρνάρα, αναζητώντας μία ανώδυνη λύση για τον Αντώνη Σαμαρά, εξόδου από την κρίση που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Πρώτο μέλημα και στόχος των συσκέψεων αυτών είναι να μην εξελιχθεί η υπάρχουσα πολιτική κρίση στην αναγκαία προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κανείς δεν επιζητεί τις εκλογές αυτές, κανείς δεν θέλει από τα κόμματα και κυρίως «απαγορεύονται» από την τρόικα. Εκλογές μέσα στον Ιούλιο θα είναι καταστροφικές εξάλλου και για τον ελληνικό τουρισμό, από τον οποίο για φέτος αναμένονται πολλά στον τομέα της οικονομίας.

Η φόρμουλα έτσι που προετοιμάζεται είναι ένα μικρό βήμα υποχώρησης της κυβέρνησης (δηλαδή να επιτρέψει τη λειτουργία της ΕΡΤ αναιρώντας την προχθεσινή απόφασή της για «ξαφνικό θάνατό» της), να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και να μην απολυθούν, αλλά να συνεχιστούν παράλληλα οι ενέργειες για εκκαθάριση της ΕΡΤ και η δημιουργία της νέας ΕΡΤ, με ένα τηλεοπτικό κανάλι και δύο τηλεοπτικούς ραδιοσταθμούς.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σήμερα δεν συζητάνε καν μια τέτοια λύση, εμμένοντας στη θέση τους για παραμονή όλων στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και συνεργασία με την κυβέρνηση για εκκαθάριση των οικονομικών σκανδάλων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Στα πλαίσια δημιουργίας της νέας ΕΡΤ, όπως τη σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών (τη ΝΕΡΙΤ όπως θα λέγεται) θα προκηρυχθούν άμεσα οι νέες θέσεις για 600-700 περίπου εργαζόμενους που θα προσληφθούν στη νέα εταιρεία μέσω ΑΣΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τους χιλιάδες ενδιαφερόμενους ανέργους για πρόσληψη στη νέα ΕΡΤ θα δημιουργηθεί μία τεράστια μάζα Ελλήνων πολιτών που θα βρεθούν απέναντι στους ήδη εργαζόμενους στην ΕΡΤ, που αγωνίζονται για να παραμείνουν στις θέσεις τους. Δηλαδή, κοινωνικός αυτοματισμός. Άνεργοι εναντίον εργαζόμενων στην ΕΡΤ.

Όμως, όπως διαπιστώνεται από το επιτελείο Σαμαρά, μία τέτοια προσωρινή λύση (δηλαδή ανοίγει πάλι η ΕΡΤ, δεν απολύονται άμεσα οι 2.600 εργαζόμενοί της, ξεκινάει διάλογος της κυβέρνησης μαζί τους, εκκαθαρίζεται εν τω μεταξύ η «αμαρτωλή» ΕΡΤ και δημιουργείται μία νέα δημόσια τηλεόραση με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ) δίνει τη δυνατότητα απεμπλοκής από το αρχικό τους, γενικό όχι, στους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Εν τω μεταξύ κρίσιμο ρόλο στη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των ΜΜΕ με τις συνεχόμενες απεργίες των δημοσιογράφων, παίζει πλέον η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ λίγες μέρες πριν παραδώσει τη θητεία της. Ήδη σήμερα το πρωί ο εκδότης της Real News κ. Νίκος Χατζηνικολάου ειδοποίησε δημόσια την κυβέρνηση ότι ο όμιλος Real, εφημερίδα και ραδιόφωνο, δεν θα αντέξουν παραπάνω από μία εβδομάδα, αν συνεχιστεί η απεργία των δημοσιογράφων το Σαββατοκύριακο και δεν εκδοθεί η Real News την Κυριακή. «Κλείνουμε κύριε πρωθυπουργέ, γιατί αν δεν κυκλοφορήσουμε την Κυριακή δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τον κόσμο», τόνισε με δραματικό τόνο ο Νίκος Χατζηνικολάου στην πρωινή του εκπομπή.