ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Αντώνη σε στηρίζω!

Μέρκελ: Αντώνη σε στηρίζω!

Η περίεργη σιωπή των Ευρωπαίων απεναντι στο ενδεχόμενο εκλογών, "έσπασε" σε ανώτατο επίπεδο μάλιστα.

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Με ένα μήνυμα στο Twitter ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησαν ανταλλαγές σχολίων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ηγέτιδα της Γερμανίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η είδηση για την τηλεφωνική επαφή της κ. Άνγκελας Μέρκελ και του κ. Αντώνη Σαμαρά έσπασε την πρωτοφανή αφωνία των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τα δημοσιογραφικά πρακτορεία δεν προλάβαιναν να μεταδίδουν παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που "προειδοποιούσαν" για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν δεν υπήρχε πολιτιή συναίνεση. Η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ ήταν η μοναδική εκδήλωση στήριξης στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έναντι των αντιδράσεων, που μπορεί να εκληφθεί και ως μοχλός πίεσης στους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως λειτούργησαν τα πολιτικά ανακλαστικά τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ που εξέδωσαν ανακοινώσεις λέγοντας ότι αν τελικώς η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τότε ευθύνεται προσωπικώς ο πρωθυπουργός.

Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της είδησης από το μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή 12 στελεχών του κόμματός του ώστε να καθοριστεί η στάση που θα τηρηθεί εν όψει της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αλλά και για την ΕΡΤ.

Εφόδια στο «οπλοστάσιο» του ΣΥΡΙΖΑ

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να προβλημάτισε. Αντίθετα, λειτούργησε ευεργετικά λόγω και της συγκυρίας της αποψινής συγκέντρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Πάνου Σκουρλέτη εισηγούνται να εστιάσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας το νέο κύκλο κριτικής του προς τον κ. Σαμαρά στις εξαρτήσεις και στις δεσμεύσεις που φαίνεται πως έχει έναντι του γερμανικού παράγοντα. Αποσιωπάται περιέργως η άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ που ήταν και ο εμπνευστής των εξελίξεων στην ΕΡΤ, αφού το σχέδιο νόμου αποτελεί αντιγραφή της δικής του έκθεσης που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2011, όπως αποκάλυψε το Newsbomb.

Το σύστημα Σημίτη και η σύσκεψη

Αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά και την στήριξη στην εφαρμογή της «γενναίας απόφασης», όπως την περιέγραψε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, βουλευτές της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

«Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης και ο εκπρόσωπος του συστήματος Σημίτη να βαφτίζει ως ‘γενναία’ μια απόφαση που θα ρίξει τη Ν.Δ. στις Συμπληγάδες της εσωστρέφειας; Είναι δυνατόν να καλείται ο καθηγητής κύριος Αλιβιζάτος, που λειτουργεί διαχρονικά ως συνήγορος των σχεδιασμών του συστήματος Σημίτη; Ξεχνάμε την κριτική που ασκούσαν στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά τα ίδια πρόσωπα των οποίων τους σχεδιασμούς σήμερα καλούμαστε να στηρίξουμε;» διερωτήθηκε ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Απειλή εσωστρέφειας στη Ν.Δ.

Άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. προτίθενται να στείλουν ένα μήνυμα προς τον γραμματέα του κόμματος κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να υπάρξει μια υποχώρηση τακτικής πριν η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επωμιστεί το κόστος λανθασμένων αποφάσεων που υποδείχθηκαν από τους Γερμανούς και το σύστημα Σημίτη. Σοβαρά στελέχη της Ν.Δ. διερωτούνται πώς θα εμφανιστούν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών στο εξωτερικό όταν οι ίδιοι ακύρωσαν το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας. Οι ξένοι επενδυτές μάλλον δεν θα ακούσουν οποιοδήποτε επιχείρημα και η αποσπασματική στήριξη της Μέρκελ δεν αρκεί για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης. Πόσο μάλλον όταν όλοι οι εμπνευστές του Μνημονίου, από το ΔΝΤ μέχρι τον τ. πρωθυπουργό, αποστασιοποιούνται συνειδητά από τις επιλογές τους.

Στον απόηχο των αντιδράσεων πάντως, πολλοί παλιοί νεοδημακράτες έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν ότι θυμούνται ποιος στήριξε τον κ. Κώστα Σημίτη το 2000 και γνωρίζουν καλά ποιοι διαφήμιζαν το “success story” για να φορτώσουν στους Ρώσους τα χρέη των ερεισμάτων τους. Γι' αυτούς η στήριξη της Μέρκελ, είναι ένα αντάλλαγμα με πολιτικό και όχι ουσιαστικό αντίκρυσμα στην δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα.