ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό παζάρι Σαμαρά – Βενιζέλου για «νέο αίμα» στην κυβέρνηση

Πολιτικό παζάρι Σαμαρά – Βενιζέλου για «νέο αίμα» στην κυβέρνηση

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να καλυφθούν τα «κενά» από τις παραιτήσεις υπουργών που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός μετά την παραίτηση που υπέβαλαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή των ταξιδιών τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στη Λευκάδα, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη συνδέεται με τις διεργασίες ώστε να συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν εδώ και μερικές ώρες, από την ώρα που έφυγε μια λιτή ανακοίνωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης υπέβαλε την παραίτησή του. Λίγο αργότερα, ομοίως έπραξαν τόσο ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, όσο και η κ. Φωτεινή Σκοπούλη.

Ο ευφυής ελιγμός του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου φέρνει στην κυβέρνηση αρκετά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ενώ απειλεί τις θέσεις των επτά αναπληρωτών υπουργών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και δεν έχει επιστρέψει ακόμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τη Βόρεια Ελλάδα όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να επιλέγει τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως τον ικανότερο να διαδεχθεί τον κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός δεν διαφωνεί με την επιθυμία που έχει εκφράσει ο κ. Βενιζέλος να αναλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά δεν συμφωνεί και με ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κρίνεται επιτυχημένος στο θώκο αυτό και δεν υπάρχει σκέψη για τη μετακίνησή του, ούτε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης όπου θα τον ήθελαν πολλοί αξιωματικοί.

Αντεπιχείρημα το οικονομικό επιτελείο

Λέγεται πάντως ότι σαν αντεπιχείρημα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προτείνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ένα στέλεχος του κόμματός του ενεργό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο. Σαν αντεπιχείρημα είναι καλό, αν σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε να κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος φέρεται να αναλαμβάνει υπουργείο ενώ στα γνωστά λημέρια του, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένεται να βρεθεί ο κ. Γιάννης Μιανιάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ρόλος για την κ. Φώφη Γεννηματά ενώ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις που αφορούν στην ΕΡΤ.

Πρόσωπα που μένουν και φεύγουν

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να τοποθετήσει πρόσωπο δικής του εμπιστοσύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πριν από λίγο: «Υπήρξαν φρικτές εμπειρίες από τη θητεία Ρουπακιώτη». Όσον αφορά σε πρόσωπα που θεωρούνται αμετακίνητα από το σημερινό σχήμα, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αντιθέτως, οι κ.κ. Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Μουσουρούλης και Κώστας Τζαβάρας φαίνεται να βρίσκονται υπό αναδόμηση. Πιθανολογείται μάλιστα ότι θα αξιοποιηθούν και ανεξάρτητοι βουλευτές που ενδεχομένως να επανενταχθούν στις Κ.Ο. των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ή έστω θα δηλώσουν ρητώς πως στηρίζουν την κυβέρνηση.