ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυστική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές

Μυστική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές

Σε μυστική συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014 κατέληξαν στην τελευταία τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, τα βασικότερα σενάρια είναι οι εκλογές να γίνουν είτε το Μάιο του 2014, είτε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του Α. Σαμαρά για εκλογές το φετινό Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός φέρεται να τις έχει απορρίψει οριστικά, εκτός και αν υπάρξει κάποιο "ατύχημα".

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, έχει ανοίξει για τα καλά, λόγω του ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και σε περίπτωση νέου πακέτου βοήθειας, θα υπάρξουν νέοι όροι και νέα μέτρα, το βάρος των οποίων δεν μπορεί να σηκώσει η παρούσα κυβέρνηση.

Η συμφωνία Σαμαρά βασίζεται σε μια σειρά από σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014.

Στις μεταβλητές λογίζεται το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, αλλά και η διαπραγμάτευση για νέο δάνειο, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο "ατύχημα" ή κάποια κοινωνική "έκρηξη", που θα προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες σε χρόνο, που ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν.