ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οκτώβρη ξεκινούν ξανά τα μεγάλα έργα

Οκτώβρη ξεκινούν ξανά τα μεγάλα έργα

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χθες ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συζητήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους το ξεπάγωμα των εργασιών στα μεγάλα έργα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας πολιτικός είδε τους Επιτρόπους Μισέλ Μπαρνιέ (Εσωτερική Αγορά), Γιαχάνες Χαν (ΕΣΠΑ) και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια (Ανταγωνισμού) και συζήτησε μαζί τους τα ζητήματα που παραμένουν σήμερα ανοιχτά και εμποδίζουν την εξέλιξη έργων κομβικής σημασίας όπως οι αυτοκινητόδρομοι.

Οι τρεις Ευρωπαίοι έδειξαν ιδιαίτερα θετική διάθεση να λύσουν τα ζητήματα και να πιάσουν οι μπουλντόζες ξανά δουλειά. Τα αγκάθια προς το παρόν είναι δύο, ωστόσο ως συμπέρασμα των χθεσινών επαφών μπορεί να πει κανείς, ότι θα λυθούν σύντομα. Το πρώτο ζήτημα αφορά την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την κοινοτική χρηματοδότηση, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η μεταφορά των κονδυλίων στους αυτοκινητοδρόμους.

Ήδη οι ελληνικές αρχές πάντως αναζητούν τους απαιτούμενους κωδικούς απ' όπου θα αντληθούν οι πόροι καθώς τα χρήματα υπάρχουν, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία πως θα βρεθεί σύντομα λύση. Το δεύτερο πρόβλημα, έχει να κάνει με τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών τόνιζαν πως θα προκύψει άμεσα συμφωνία καθώς ο Χοακίν Αλμούνια έδειξε θετικός προς την κατεύθυνση που έχει χαράξει η ελληνική πλευρά. Ίδια κατάσταση και στις συζητήσεις με τον Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς οι αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να έχουν κλείσει τις επόμενες ημέρες. Όπως πάντως φαίνεται και από τις διαθέσεις των Επιτρόπων, η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερο βάρος στο νέο ξεκίνημα των έργων στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και από την πολιτική σημασία που θέλει να δώσει ο ίδιος ο Μπαρόζο στην επόμενη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.