ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίζει «ρέστα» η Χρυσή Αυγή και απειλεί με κάλπες

Παίζει «ρέστα» η Χρυσή Αυγή και απειλεί με κάλπες

-Όλα τα σενάρια αν παραιτηθούν οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος

-Σε ετοιμότητα στο Μαξίμου

Ραγδαίες είναι πολιτικές εξελίξεις μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Η ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος δείχνει να έχει εγκλωβιστεί μπροστά στο δικαστικό «τσουνάμι» που την απειλεί και ψάχνει εναγωνίως τρόπους διαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της στοιχεία για έκνομη δράση υψηλόβαθμων στελεχών, ακόμα και βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε χθες στο περιστύλιο της βουλής και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο παραίτησης βουλευτών του προκειμένου να γίνουν εκλογές, κατ' αρχήν στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκπροσωπείται το κόμμα του.

Τι θα γίνει αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στην περίπτωση που τελικά οι 18 βουλευτές προχωρήσουν σε παραιτήσεις, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 15 περιφέρειες από τις οποίες έχουν εκλεγεί οι συγκεκριμένοι βουλευτές. Πρόκειται για τις εξής περιφέρειες:

A' Αθηνών

Β' Αθηνών

Α' Πειραιώς

Β' Πειραιώς

Αττικής

Α' Θεσσαλονίκης

Β' Θεσσαλονίκης

Αχαΐας

Μαγνησίας

Λαρίσης

Μεσσηνίας

Σερρών

Ευβοίας

Αιτωλοακαρνανίας

Κορινθίας

Ωστόσο, “γρίφο” αποτελεί το πώς θα καλυφθεί η θέση του Χρήστου Παππά, που είναι βουλευτής Επικρατείας, καθώς στο σημείο αυτό υπάρχει συνταγματικό κενό, δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Υπάρχει η άποψη ότι η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας οδηγεί σε εθνικές εκλογές, ενώ μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως η θέση αυτή καλύπτεται από το πρώτο κόμμα της Βουλής. Υπάρχει και μία ακόμα άποψη, σύμφωνα με την οποία η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με 299 βουλευτές.

Πάντως, μία άλλη θεωρία που φαίνονται να ασπάζονται πολλοί συνταγματολόγοι είναι ότι την έδρα αυτή την παίρνει το κόμμα που κατά τις τελευταίες εκλογές είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο στην κατανομή των εδρών Επικρατείας, δηλαδή εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ.

Σε ετοιμότητα στο Μαξίμου

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ιδέες και σκέψεις για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μετρήσεις που «τρέχουν» δείχνουν όχι μόνο σημαντική αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής αλλά και «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων στη ΝΔ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το προφίλ της Χρυσής Αυγής έχει "τσαλακωθεί" και αυτό ίσως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη ΝΔ να εκμεταλλευτεί το «στραβοπάτημα» προς όφελός της.

Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και αυτές που έχει στα χέρια του ο Α. Σαμαράς, δείχνουν διαρροή ψηφοφόρων από το εθνικιστικό κόμμα και "επαναπατρισμό" στη ΝΔ.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως παρά τις απειλές από τον Ν. Μιχαλολιάκο, η Χρυσή Αυγή δεν θα τολμήσει ομαδική παραίτηση και κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομικός-εκπαιδευτής μελών της Χρυσής Αυγής σε μάχη σώμα με σώμα

Τι είπε στην κατάθεσή της η αστυνομικός που συνέλαβε τον Γ. Ρουπακιά

Ενδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών, επιχειρηματιών και «νονών» στη ΧΑ

Τι είπε στην απολογία του ο Γιώργος Ρουπακιάς