ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα «κλείσει η κάνουλα» για την Χρυσή Αυγή

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα «κλείσει η κάνουλα» για την Χρυσή Αυγή

Μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκαν «νομοτεχνικές βελτιώσεις» με σκοπό να ψηφιστεί η τροπολογία με ευρύτατη πλειοψηφία

Με μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφιστεί όπως φαίνεται το "κλείσιμο της κάνουλας" σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, μετά την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δώσει θετική ψήφο στην νομοθετική πρωτοβουλία.

Όπως έγινε κατανοητό βάσει της συζήτησης στη Βουλή την τροπολογία του Γιάννη Μιχελάκη θα στηρίξουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του προτίθεται να δηλώσει «Παρών», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στη θέση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μετά από αμετάκλητο καταδικαστικό βούλευμα.

Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιάννη Μιχελάκη και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με μοναδικό στόχο την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες είναι οι εξής:

1) Θα αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις τρομοκρατίας και εγκληματικής οργάνωσης
2) Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»
3) Εφαρμογή θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»
4) Αναστολή χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται μετά την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

Με τις παραπάνω νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία περιλαμβάνονται και διατάξεις της ρύθμισης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρχικά καταθέσαμε τη δική μας πρόταση και ασκήσαμε κριτική στην κυβερνητική. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μπει σε διάλογο και να δεχθεί αλλαγές. Πράγματι έκανε βήματα εγκατάλειψης των αρχικών της θέσεων και ήρθε προς την δική μας. Η τελική ρύθμιση έχει πιο σαφές περιεχόμενο και έκανε βήμα να αποδεχθεί τον καθοριστικό ρόλο της Ολομέλειας της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία. Φρουρός η Βουλή και εγγύηση δημοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία η οποία προβλέπει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλ. Παναγιώταρο.

Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει πως «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες».

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης και κατάλυση επί της ουσίας της λειτουργίας του πολιτεύματος».

Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη η ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος