ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρρυθμίες στην κυβέρνηση ενώ φουντώνουν οι φήμες για εκλογές

Αρρυθμίες στην κυβέρνηση ενώ φουντώνουν οι φήμες για εκλογές

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η κόντρα Βενιζέλου – Αβραμόπουλου

Το εύθραυστο σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης έφερε στο φως η κόντρα του Ευ. Βενιζέλου με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Η κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών – και μάλιστα δημόσια – επιβεβαίωσε τον έντονο εκνευρισμό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν οι δανειστές.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στον κ. Τσίπρα ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε ''υποβρυχίως'', δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι παρά τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί οριστική λύση στο θέμα υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας.

Και κατέληξε με νόημα ότι οι υπουργοί «δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να τέμνουν καταστάσεις».

Από τη Χαρ. Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ως «ατυχείς» τις σχετικές αναφορές του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή.

Τις πληροφορίες όμως αυτές έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαψεύδοντας παράλληλα και την είδηση ότι υπήρξε τηλεφωνική επαφή Σαμαρά – Βενιζέλου πριν την ομιλία του τελευταίου στη Βουλή.

Τηλεφωνική Σαμαρά – Βενιζέλου το βράδυ της Πέμπτης

Να «ηρεμήσει» τον Ευ. Βενιζέλο επιχείρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών.

Η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τους τόνους για πρόωρες κάλπες, που πυροδοτήθηκαν ως απάντηση στις πιέσεις της τρόικας, ωστόσο τα σενάρια εξακολουθούν και παραμένουν στο τραπέζι.

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε, είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε πρόωρες κάλπες, καθώς χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, σε μια δύσκολη προσπάθεια ανακοπής της πτώσης των ποσοστών του. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για το ενεχόμενο πρόωρης κάλπης είναι πως προηγούμενη φορά που τέθηκε το θέμα στο τραπέζι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε απειλήσει ακόμα και με δημόσια καταγγελία τον πρωθυπουργό.

Τα σενάρια των εκλογών, ωστόσο, έπεσαν στο τραπέζι ως «μήνυμα» προς τους δανειστές, από την ίδια την κυβέρνηση.

Εντούτοις, προκαλούν δυσαρέσκεια και καχυποψία στο εξωτερικό, ενώ προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως από το «καραμανλικό μπλοκ».

Διαβάστε επίσης:

«Κλειδώνουν» οι πρόωρες εκλογές

Εκλογές: Άσος στο μανίκι ή χαρτί που καίει την κυβέρνηση

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις απαιτήσεις των δανειστών

Ποιοι και γιατί σπρώχνουν την Ελλάδα στις κάλπες