ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα για την ανατροπή

Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα για την ανατροπή

-Αιχμή η οικονομία και η θεωρία των δύο άκρων.

-Διαχωρίζει πλέον το Μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση και μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Επίθεση δύο μετώπων σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει στην αντεπίθεση έχοντας στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τόσο την ανιστόρητη, όπως τη χαρακτηρίζει, θεωρία των δύο άκρων όσο και το θέμα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα έχει αρχίσει και η προετοιμασία για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και η ανάδειξη των υποψήφιων δημάρχων σε κρίσιμες πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας.

Ολομέτωπη επίθεση

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας: «έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση τελειωμένη... που σαπίζει και στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια».

Ο κ. Τσίπρςς εμφανίστηκε βέβαιος ότι, «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, προβλέποντας παράλληλα σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιοτητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή είναι τιμητική για τον ίδιο, αλλά κυρίως δικαιώνει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε επίσης ότι «θα δώσουμε τον αγώνα στην Ελλάδα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης για να αλλαξουν οι συσχετισμοί» και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας.

Έκανε, άλλωστε, λόγο για σχέδια διάσωσης της κυβέρνησης που καταρτίζονται ήδη και για μία μειοψηφική ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό που επιχείρησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εσωτερικός εχθρός, σχέδιο όμως που «κατέρρευσε παταγωδώς». Τους κάλεσε δε, δημοσίως, να «σοβαρευτούν», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «τελευταίο σκαλοπάτι στην κατρακύλα της κυβέρνησης Σαμαρά» τη θεωρία των δύο άκρων.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με τρόμο την προοπτική νέων μέτρων και προσποιείται ότι διαπραγματεύεται, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών -όπως είπε- χαρακτηρίζει το μνημόνιο ως το μόνο σοβαρό κείμενο για την χώρα.

Ευρεία αναφορά έκανε στο «σκάνδαλο» -όπως το χαρακτήρισε- των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε, όμως, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τον σε... οργανωτική εγρήγορση και στέλνοντας μηνύματα υπέρ της λιγότερης γκρίνιας και της περισσότερης δράσης από τα μέλη του.

Επιστολή Τσίπρα στον Μάρτιν Σουλτς

Να μεσολαβήσει για τη συνέχιση παροχής δορυφορικής κάλυψης στα προγράμματα των εργαζομένων της ΕΡΤ ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως υπάρχει αίτημα διακοπής της σχετικής υπηρεσίας από τον υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι στη δικαιοδοσία του.

«Πιστεύουμε πως ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί για πολλούς λόγους που συνδέονται με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και την SES ASTRA (ευρωπαϊκοί δορυφόροι)», σημειώνει, ενώ αναλύει μεταξύ άλλων τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει κατά τον ίδιο να γίνει δεκτό το αίτημά του:

- το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου προκάλεσε κατακραυγή ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ

- η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να καθιερώσει τη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία η κοινή γνώμη θεωρεί κυβερνητικό μέσο. Και γι’ αυτό κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμμετέχει στις εκπομπές του

- ο τερματισμός του δορυφορικού σήματος της ΝΕΤ και της ΕΤ3 θα φιμώσει την εναλλακτική πολιτική φωνή, που διαφωνεί με την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε

Ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Στο 10,5% η Χρυσή Αυγή

Και επίσημα υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας