Κουβέλης: Στόχος του τρίτου πόλου η ανάληψη της εξουσίας

Κουβέλης: Στόχος του τρίτου πόλου η ανάληψη της εξουσίας

Περιοδεία στην Πάτρα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης σε ομιλία του περιέγραψε την πρότασή του για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου επισημαίνοντας πως ο τρίτος πόλος ή θα είναι επί της ουσίας προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

«Παραμένουμε στρατευμένοι πάντα στην υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλέον θέληση και δράση, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός  ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η δική μας πρόταση είναι «μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που απορρίπτει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση».

Ο κ. Κουβέλης έθεσε και κάποια «σαφή και διακριτά όρια», παρά την ευρύτητα του χώρου, όπως είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέθεσε τους βασικούς άξονες των πολιτικών του τρίτου πόλου, που, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι:

  • Η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και  προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Η προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
  • Η διαμόρφωση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.
  • Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος  και η ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης.
  • Η αποτροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς, από την εργασία, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να συναινεί στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές  κυβερνητικές πολιτικές. Ούτε βεβαίως μπορεί να επικαλείται ένα μελλοντικό προοδευτικό πρόγραμμα συναινώντας σε πολιτικές που ρυθμίζουν αρνητικά τους μελλοντικούς κοινωνικούς συσχετισμούς. Ταυτόχρονα όμως δεν θα συμφωνεί και θα δέχεται απόψεις λαϊκιστικές, άγονες, με σχέδια ξεπερασμένα. Με υποσχέσεις για εύκολη επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης. Με υποσχέσεις για τα πάντα στους πάντες και με διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως στόχος του προοδευτικού τρίτου πόλου είναι η πλειοψηφία, η ανάληψη της εξουσίας και η εφαρμογή του αντίστοιχου πολιτικού προγράμματος.