ΣΥΡΙΖΑ και ΕΣΗΕΜΘ για υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος δημοσιογράφων

ΣΥΡΙΖΑ και ΕΣΗΕΜΘ για υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος δημοσιογράφων

Σε σχόλιο προχώρησε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων.

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σχετικά με απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνεντεύξεων από δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ που περιλαμβάνει η δικογραφία για τις Σκουριές, εγείρει μείζον ζήτημα δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας, για το οποίο πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, μετά και τη σχετική καταγγελία της ΠΟΕΣΥ. Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές τέτοιες πρακτικές, οι οποίες προσιδιάζουν σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από την ΕΥΠ

Την έντονη ανησυχία του «για τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίον οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε συνομιλίες δημοσιογράφων και σε υλικό δημοσιογραφικής έρευνας», εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜ-Θ). Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια η αποκάλυψη ότι συνομιλίες με δημοσιογράφους σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές, ακόμη και συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες ή και ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και καταγράφονται, προκειμένου να περιληφθούν στις δικογραφίες και να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό εγκληματικής δράσης.

«Το δικαίωμα των Αρχών να ερευνούν υποθέσεις με όποιον τρόπο επιτρέπει η νομοθεσία δεν μπορεί παρά να έχει την ίδια αξία με το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ιδιωτικότητα και την προστασία των πηγών τους. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να παράσχει εγγυήσεις ότι η άσκηση μέσων που έχει στη διάθεσή της δε θα γίνεται δούρειος ίππος για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και για κακόβουλη χρήση του έργου τους», καταλήγει η ΕΣΗΕΜ-Θ.