ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη η αποχή των Σέρβων στις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

Μεγάλη η αποχή των Σέρβων στις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

Η πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της σερβικής κυβέρνησης για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κοσόβου, το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων είναι πολύ χαμηλό. Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι, στον δήμο Βόρεια Μιτρόβιτσα προσήλθε για να ψηφίσει το 2,9% των Σέρβων, στο Ζβέτσανε το 3,63% και στον δήμο Ζούμπιν Πότοκ το 4,55%.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων το οποίο, όπως ορίζει η συμφωνία των Βρυξελλών που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στο βόρειο Κόσοβο.

Η μεγάλη αποχή οφείλεται στο κλίμα έντασης που προκλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από πολιτικούς παράγοντες των Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ακόμη και σήμερα έξω από κάθε εκλογικό τμήμα στο βόρειο Κόσοβο βρίσκονται συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του μποϋκοτάζ των εκλογών και αποδοκιμάζουν όσους πολίτες προσέρχονται για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ στο βόρειο Κόσοβο έφτασαν από το Βελιγράδι και στελέχη ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της απαγορευμένης οργάνωσης «OBRAZ», Μλάντεν Ομπράντοβιτς.

Οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Κοσόβου και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της «Σερβικής Λίστας» για τη Βόρεια Μιτρόβιτσα, Κρίστιμιρ Πάντιτς, που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, κατηγόρησε μάλιστα την Πρίστινα ότι υπονομεύει την επιτυχία των εκλογών με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή των Σέρβων θα είναι χαμηλή και οι δήμοι στο βορρά θα περάσουν στον έλεγχο των Αλβανών.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση στην προσέλευση των Σέρβων δεν αποκλείεται να εκλεγεί Αλβανός δήμαρχος στη βόρεια Μιτρόβιτσα» προειδοποίησε ο κ. Πάντιτς κάνοντας έκκληση στους συμπολίτες του να προσέλθουν στις κάλπες.