ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η τρόικα

Στην Αθήνα η τρόικα

-Σκληρή διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη με τους δανειστές, το μήνυμα του Μαξίμου

-Τι ζητά η τρόικα και οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης

Μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ σχετικά με την άφιξη της τρόικας, ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα.

Η συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η διαπραγμάτευση δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές αφού υπάρχουν οι αντιδράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας , ενώ παράλληλα παραμένει ανοιχτή η κόντρα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- Κομισιόν.

Η κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και από τις ηρωικές δηλώσεις περί «αντάρτικου» και πολιτικής διαπραγμάτευσης, μιλά τώρα για νηφάλια συζήτηση, που δεν θα έχει πολεμικό χαρακτήρα.

Γρίφος ωστόσο παραμένει αν οι τροϊκανοί έρχονται με διάθεση συναίνεσης ή με απόλυτες θέσεις αυστηρά τεχνοκρατικές.

Το βέβαιο είναι πως Μαζούχ, Τόμσεν και Μορς είναι γνώστες του κλίματος εντός του οποίου θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις όποιες ενστάσεις τους.

Γνωρίζουν και τη «σκιά» που ρίχνει στις διαπραγματεύσεις η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και τις αντιδράσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον νέο ΦΑΠ και φυσικά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πιθανό οι δανειστές να μην τραβήξουν κι άλλο το σχοινί δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τι ζητά η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έρχονται στην Αθήνα για διακοπές αλλά για να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για τα εξής:

1. Να ληφθούν μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014, μιας και στο Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

2. Να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα), κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς.

Εάν η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων, τότε ενδεχομένως η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο θα είναι η παράταση των διαπραγματεύσεων με νέο γύρο συζητήσεων το Δεκέμβριο και μετάθεση της λήψης αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 σε δεύτερο χρόνο, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Κάτι που μεταθέτει, αλλά δε λύνει τα προβλήματα της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση και τα «αγκάθια»

Τα «ανοιχτά» θέματα είναι πολλά, παραδέχεται συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχει όμως και δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων εντός πάντα των πλαισίων που θέτουν τα όρια της ελληνικής κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Αθήνα και τρόικα πρέπει να συμβιβαστούν ειδικότερα πρώτα από όλα όσον αφορά στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν απαιτούνται μέτρα 2,5 με 2,9 δισ ευρώ, αλλά πως το δημοσιονομικό κενό καλύπτεται με τις παρεμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Σε αυτό προσθέτει την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που έχει καθυστερήσει.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, "αγκάθια" παραμένουν τα εξής:

1. Αναδιάρθρωση στις Αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ.

2. Νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

3. Αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με στόχο την άμεση ιδιωτικοποίησή τους.

4. Κώδικας Δικηγόρων.

5. Ενιαίος φόρος Ακινήτων.

Η ΕΕ θεωρεί πως μόνον το ζήτημα του κώδικα των δικηγόρων έχει προχωρήσει, αλλά και αυτό όχι όπως έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα η τρόικα επιμένει πεισματικά στο κλείσιμο των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, ζήτημα που αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στη διάσπασή της ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της επιχείρησης.

Το σίγουρο είναι ότι για την κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, θα είναι αν όχι καθοριστικά, σίγουρα ενδεικτικά για το μέλλον της.

Αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τότε ο σχεδιασμός του Μαξίμου για έξοδο στις αγορές και «άνοιγμα», έστω το δεύτερο εξάμηνο του 2014, της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, θα παραμείνει στο τραπέζι των πολιτικών εξελίξεων ως το μεγάλο όπλο του κ. Σαμαρά. Αν υπάρξει αδιέξοδο τότε τα πάντα είναι «ανοιχτά».

Διαβάστε επίσης:

Οι εκβιασμοί των δανειστών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια

Μετά τη διπλή δολοφονία έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για μεγαλύτερο πλεόνασμα

Νέο «χαστούκι» από τους δανειστές

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Φυσικά και θα πάρουν νέα μέτρα στην Ελλάδα!