ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος σε Ζίμερ: Ούτε ένα ευρώ δεν δανειστήκαμε από Γερμανό πολίτη

Βενιζέλος σε Ζίμερ: Ούτε ένα ευρώ δεν δανειστήκαμε από Γερμανό πολίτη

Σε απάντηση προς την Γκάμπι Ζίμερ του Die Linke προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την παρέμβαση της Γερμανίδας βουλευτή, σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την επιβάρυνση ευρωπαίων πολιτών.

«Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έκανε η κα Zimmer. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας ευρωπαίος πολίτης, κανένας φορολογούμενος Γερμανός ή πολίτης οποιασδήποτε άλλης χώρας δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πράγματι έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Το πρώτο μέρος του είναι ένα δάνειο σε διμερή βάση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο μέρος είναι ένα δάνειο, που έχει δοθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, από τον EFSF. Τα δάνεια αυτά αποπληρώνονται κανονικά, ιδίως δε ο Γερμανός πολίτης, επειδή το δάνειο δόθηκε από την KFW με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν έχει καν δώσει δάνειο. Εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τα δάνεια εξυπηρετούνται και αποπληρώνονται και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κανενός κρατικού προϋπολογισμού κράτους-μέλους της ΕΕ και κανενός Ευρωπαίου πολίτη, ιδίως δε του Γερμανού φορολογούμενου πολίτη.

Το κούρεμα δε του χρέους που έγινε το 2012 αφορούσε το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή το χρέος που κατείχε ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι τράπεζες, τα funds, οι άλλοι κάτοχοι ομολόγων. Έχουμε πετύχει μια πάρα πολύ μεγάλη και πολύ καλή αναδιάρθρωση χρέους, πιστωτές μας είναι πράγματι ο διεθνής δημόσιος τομέας, είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ο EFSF.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βελτιώσουμε τους όρους που διέπουν αυτό το χρέος και τέτοια περιθώρια υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση επιβάρυνση προϋπολογισμού άλλου κράτους-μέλους ή πολύ περισσότερο φτωχού φορολογούμενου ευρωπαίου πολίτη».