ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγήσεις ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χ.Α. για προϋπολογισμό

Εισηγήσεις ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χ.Α. για προϋπολογισμό

«Από το 1992 μέχρι σήμερα, έχουν πληρωθεί για τόκους και χρεολύσια, 563 δισ. ευρώ, χρωστάμε 321 και έχουμε πάρει και 214 δισ. ευρώ δάνειο. Είναι διαχειρίσιμο αυτό το χρέος; Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική!» ανέφερε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2014, ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και επιτυχούς υλοποίησης του Προϋπολογισμού του 2013, ο κος Μαριάς παρατήρησε πως τα κέρδη από την μείωση των επιτοκίων, δεν επιστράφηκαν ως κοινωνικό μέρισμα, αλλά επανεισάγονται στον υπολογισμό, ως έσοδα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-16, προκειμένου να εξαχθεί πλεόνασμα. «Κρατούν τις επιστροφές των τόκων για να ξαναεξοφλησουν τους δανειστές» τόνισε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

895c4db93db2fcc78a2b1d1f40ff5176 XL

«Απέτυχε το Μνημόνιο, όχι γιατί είχε λάθος συνταγή, αλλά γιατί οι δανειστές ήθελαν να λυγίσουν τη χώρα, να την υπερχρεώσουν και να βάλουν χέρι στα ασημικά της. Θα παλέψουμε και θα πάρουμε πίσω την Ελλάδα, πετάγοντας έξω την Τρόικα. Το χρέος, είναι καραμπινάτο, επονείδιστο και θα διαγραφεί από τις αντιμνημονιακές δημοκρατικές δυνάμεις που θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαριάς.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, επεσήμανε στην ομιλία του την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο, με διακριτό το στοιχείο της κοινωνικής επανόρθωσης προς τα στρώματα που επλήγησαν ιδιαίτερα από τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κος Σαχινίδης εκτίμησε πως η στρατηγική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από μόνη της δεν φτάνει για να αποφέρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Χρειάζεται ένα μεγάλο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους πέρα από τους υφιστάμενους - κάτι όμως, που προϋποθέτει άλλη πολιτική φιλοσοφία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, και έναν συσχετισμό δυνάμεων που σήμερα δεν υπάρχει».

saxinidisvouli

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να υπάρξουν «αντισυμβατικά εργαλεία» (φορολογικά κίνητρα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κλπ.) για τη δημιουργία «πολλών νέων, μικρών και μεσαίων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που θα απασχολούν 3-40 άτομα». Τόνισε δε, την ανάγκη συναίνεσης στο εσωτερικό, κάτι που «δεν επιτυγχάνεται όταν συγχέουμε την κριτική με τη μνησικακία, όταν εκμαυλίζουμε το λαό με «εξιλαστήρια θύματα» , προτρέποντάς τον να ελπίζει «προς τα πίσω», να περιχαρακώνεται στο μίσος και να θεωρεί την αρνητικότητα ως αξία και λύση».

«Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αλλά αυτών που απεργάζονται την εξόντωση της πατρίδας μας» υποστήριξε στην ομιλία του ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. Ο κος Παναγιώταρος αναφέρθηκε σε «αύξηση των αυτοκτονιών κατά 83%», στο κοριτσάκι που πέθανε στη Θεσσαλονίκη, στους άστεγους «που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Μόνον αν έχεις κάποιο περίεργο όνομα όπως Χασάν, μπορείς να πας σε κανένα νοσοκομείο - κατά τα άλλα το λογαριασμό τον πληρώνει ο Έλληνας. Βλέπουμε έναν πρύτανη με μια κόκκινη μπέρτα σαν ζουρλομανδύα να παίζει θέατρο στο εξωτερικό, ενώ στην Αθήνα οι φοιτητές χάνουν το εξάμηνό τους» σημείωσε ο βουλευτής.

Ο κος Παναγιώταρος, παρατήρησε εξάλλου απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι «στο Ελληνικό περιμένατε τους σεΐχηδες να σας δώσουν μια ολάκερη περιουσία και τελικά έφυγαν και δεν σας έδωσαν τίποτα. Θα δώσετε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης γύρω στα 350 εκ. ευρώ, όταν η τιμή του κοστολογείται στο 1 δισ. Μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία θα αγοράσει το 49% της «Πανγαίας», εταιρείας διαχειρίσεως ακινήτων μιας τράπεζας, παίρνοντας δάνειο από την ίδια την τράπεζα με ελκυστικότατο επιτόκιο...».

xirotiri

«Κινούμαστε σε ευχολόγια. Το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο μέχρι το 2020. Και ένα είναι το σίγουρο: πως μέχρι το 2057 θα ξεχρεώνουμε ένα μεγάλο μέρος δανείων, τοκοχρεωλυσίων κλπ.» ανέφερε στην ομιλία της, η γενική εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη. «Μετά από πολλά χρόνια, η χώρα παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα. Για να γίνουν όμως βιώσιμα, είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ξεπεράσουν τα όρια των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας με τους δανειστές: πολιτικές άμεσης απόδοσης, που να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό μακροχρόνιας στόχευσης κατά τομείς και κλάδους» ανέφερε η κα Ξηροτύρη. Από τον Προϋπολογισμό του 2014, απουσιάζει ωστόσο το πολιτικό σχέδιο και οι στόχοι: «Συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος, και της συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014» εκτίμησε.

Η κα Ξηροτύρη, ζήτησε από την κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους, να επιμείνει συν τοις άλλοις στη μετακίνηση δανειακών υποχρεώσεων του 2014, προκειμένου να αξιοποιηθεί το 70% του πλεονάσματος. για την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στηλίτευσε στην ομιλία του την «κάλπικη αντιπαράθεση» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα, έχουν τις ρίζες τους στις αποφάσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

«Όσοι αποδέχονται την Ε.Ε. είναι ψευδεπίγραφα αντίπαλοι των Μνημονίων, γιατί η Ε.Ε. καθορίζει ένα πλαίσιο για μνημόνια διαρκείας στους λαούς της Ε.Ε.. Η αλλαγή της Ε.Ε. είναι αυταπάτη, καθώς η Ε.Ε. αποτελεί λυκοσυμμαχία ενάντια στους λαούς της» υποστήρξε ο κος Καραθανασόπουλος. «Ψευδοδίλημμα» είναι και το ερώτημα για παραμονή ή όχι στο ευρώ, εφόσον προτείνεται για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ «κάλπικη» είναι και η αντιπαράθεση για το αν θα ακολουθηθεί περιοριστική ή επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Ο κος Καραθανασόπουλος, σχολίασε σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτετε προκρίνοντας την ενέργεια, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Γιατί να έχουν αυτοί οι τομείς προτεραιότητα και όχι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στον τόπο μας, που θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων; Μίλησε για συμπράξεις και με ξένο κεφάλαιο ο κύριος Τσίπρας. Και στη μία και στην άλλη πρόταση, είναι καθοριστικός ο ρόλος των επιχειρματικών ομίλων» παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

androulakis

Από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης αμφισβήτησε πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, ζήτησε να υπάρξει «ρήτρα ανεργίας» στην αποπληρωμή του χρέους (αποπληρωμή μόνον αφού πέσει η ανεργία κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό) και χρέωσε στον Γιάννη Στουρνάρα, «ιδεολογική ψύχωση με ρίζες στη φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού που έθεσε ως εθνικό στόχο την ΟΝΕ».

«Η Ελλάδα δεν έχει εθνικό σχέδιο, γιατί δεν υπήρξε ηγεσία που να αντισταθεί στους εταίρους, όταν της έλεγαν, «Μνημόνιο, ή φύγε». Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, επειδή ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες λένε «το σχέδιο είμαι εγώ! Εγώ θα ράψω το κουστούμι, εγώ θα μοιράσω τα ΕΣΠΑ». Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός!» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο κος Ανδρουλάκης, υποστήριξε πως ανάμεσα στη χρεοκοπία και το Μνημόνιο, υπήρχε τρίτη διαπραγματευτική δυνατότητα: «Πρώτα κάνουμε αναδιάρθρωση χρέους και μετά κάνουμε τη διάσωση. Καλούμε τους πιστωτές και τους λέμε, ή να δεχθούν ποσοστό επί του κεφαλαίου των ομολόγων τους, ή αλλιώς αποπληρωμή του συνόλου τους μετά από 30 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Θα ήταν «μονομερής ενέργεια», αλλά έτσι γίνεται η πολιτική! Με ένα μικρό σπρώξιμο, προκαλείς μια δημιουργική κρίση. Δεν μπορείς να λες πως ο μόνος εφικτός κόσμος είναι ο πραγματικός» παρατήρησε ο κος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε επίσης:

Οι γενικοί εισηγητές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

Ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού με ...«φίλια πυρά»!

Στη Βουλή προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2014

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μέχρι τα Χριστούγεννα

Βενιζέλος:Θέλουμε ουσιαστική αναγνώριση των θυσιών του λαού

Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά-Βενιζέλο

ΣΥΡΙΖΑ:Εγκληματική η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Κασσής: Δεν θα περάσουν οι ομαδικές απολύσεις

«Βόμβα» Βρούτση:Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ομαδικές απολύσεις

Βενιζέλος σε Σόιμπλε: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα!

Βενιζέλος: Θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους!

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

«Βαρομετρικό χαμηλό» πάνω από το Μαξίμου

«Αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα για τους πλειστηριασμούς, πέφτουμε»

Μονομερής νομοθετική ρύθμιση για τα ακίνητα αν αρνηθεί η Τρόικα

Βενιζέλος: Δεν ζητάμε χάρες

Την Πέμπτη ο Βενιζέλος μετράει «κουκιά»

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων

Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων

Γ.Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Πάνω από 8 φορές αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Αντίθετος ο Μιχελάκης σε απελευθέρωση απολύσεων και πλειστηριασμών

Βούλτεψη: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής για τους πλειστηριασμούς