ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άρχισε με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Για δυσβάσταχτους φόρους στην ακίνητη περιουσία, μίλησε ο Σταύρος Καλογιάννης από τη ΝΔ, καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να δει προσεχτικά το ζήτημα, καθώς τα περιθώρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί.

Για προϋπολογισμό που βρίσκεται στον αέρα αφού δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, έκανε λόγο ο Ευκ. Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα δεν είναι ούτε αναγκαίος, ούτε επαρκής όρος για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και άλλα φορολογικά βάρη», επεσήμανε ο Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ).

Για «προϋπολογισμό υπό αίρεση και προθεσμία», έκανε λόγο ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

«Ο προϋπολογισμός δεν έχει ψήγματα αισιοδοξίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση», εκτίμησε ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ενώ η Ασ. Ξηροτύρη από την ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις άναρχα.

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι καλλιεργούν κλίμα αναμονής, ενώ έχουν επιδοθεί σε εμπόριο ελπίδας. Σε ότι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση –όπως είπε- το έχει ανάγει σε νέο εθνικό στόχο, υποστήριξε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μοχλό και εργαλείο αναδιανομής του πλούτου που παράγεται, προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του λαού.