ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο

Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο

«Ο προϋπολογισμός που συζητείται και θα ψηφιστεί σηματοδοτεί την έξοδο από το Μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο οποίος αφού επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται ενώ εκκρεμεί η συζήτηση με την τρόικα, είπε ότι «εμείς εντάσσουμε τη συζήτηση και τον προϋπολογισμό στο ευρύτερο ζήτημα της διασφάλισης και τήρησης των προϋποθέσεων της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο κάτι που είναι πλέον εφικτό χάρη στις θυσίες του λαού».

Για να γίνει αυτό, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει σειρά προϋποθέσεων που αφορά πρωτίστως τους εταίρους, «δηλαδή πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του λαού». Χαρακτήρισε δε άδικη και βλαπτική την ανακύκλωση της συζήτησης, «μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει», για το αν η Ελλάδα μπορεί ή θέλει, για το αν υπάρχει το δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό, για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Η χώρα έχει τρέξει έναν μαραθώνιο και τώρα που φτάνει στον τερματισμό πρέπει να περιμένει κάποια ανταπόδοση και όχι επιτιμήσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο λαός μας έχει φτύσει αίμα, έχει χύσει ιδρώτα, έχει υποστεί θυσίες και παρουσιάζει αποτελέσματα», για να υπογραμμίσει ότι «εμείς δεν θέλουμε πολιτική διαπραγμάτευση, δηλαδή πολιτικές χάρες», αλλά ότι η χώρα θέλει «συνομιλητές έγκυρους, σοβαρούς, διορατικούς με εντολή, δεν θέλει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θέλει ταχύτητα», διότι«οι καθυστερήσεις και οι αγκυλώσεις δεν βοηθούν κανέναν».

Υποστήριξε ακόμα ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας αντιδρά τελείως διαφορετικά γιατί βλέπει ότι η Ελλάδα άλλαξε και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά. Γι' αυτό, συνέχισε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό αυτή η συζήτηση όχι όμως όπως-όπως» και πως έχει σημασία η διαπραγμάτευση. Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «όλοι αυτοί που από τη μια διεκδικούν σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση και από την άλλη φοβούνται όποτε σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης μη τυχόν και γίνει δεκτή μια πολιτική γραμμή που θα τους αφαιρέσει το αντικείμενό τους, πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς διαπραγμάτευση δεν υπάρχει αποτέλεσμα». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύει το «όχι» για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που «δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και το «ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα «για κανονικό κράτος». Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρόκληση» το να «κυριαρχούν στη συζήτηση τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων». Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το εννοούμε αμετάκλητα», ενώ απαντώντας στο επιχείρημα, όπως είπε, των συνομιλητών της κυβέρνησης στην τρόικα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώνεις το δάνειο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση και πως όμως αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισόδημα δεν μπορεί βεβαίως να πληρώσει και συνεπώς πρέπει να υπαχθεί σε μια ρύθμιση.

benizelos081012

«Δεν μιλάμε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και «μπαταχτσήδες», μιλάμε για το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό». Σημείωσε δε ως προς αυτό ότι οι τράπεζες συμφωνούν με την κυβέρνηση και πως «ό,τι λέμε το λέμε σε συνεννόηση με τις 4 συστημικές τράπεζες». Αναφορικά δε με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι έχουν γίνει ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πως προβλέπεται στη νομοθεσία όταν πρόκειται να σωθεί μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το «μεγάλου ατού» και πως αυτό θα διανεμηθεί κατά τα 2/3 για την αποκατάσταση αδικιών. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να λέει αυτά που λέει και κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν σε αυτό το πλαίσιο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, «με ισχυρή φωνή». Επιπλέον, είπε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται σε δημοσκοπήσεις αλλά διαμορφώνεται με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον και πως «αν τις λογαριάζαμε, δεν θα υπήρχε τώρα η χώρα».

Είπε επίσης ότι κανένα κόμμα δεν είναι ευχαριστημένο από τις δημοσκοπήσεις και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος εάν καταλαβαίνουν τι ζημιά κάνουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική συνείδηση «αυτοί που υπονομεύουν συστηματικά το κοινοβούλιο, το πολιτικό σύστημα, χορεύοντας σα «καλικάντζαροι» τον χορό του αντιμνημονιακού μετώπου μαζί, όχι μόνο με το ΚΚΕ, αλλά και με τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο». Ακόμα, ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν πρωτίστως για τα ποσοστά του «δεν θα είχε γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχημα της διαμαρτυρίας» και υποστήριξε ότι «ο «μικρομεγαλισμός» και ο «νεοπλουτισμός» του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν πήγε το ίδιο το κόμμα στο σημερινό εκλογικό ποσοστό του αλλά από «ένα κίνημα διαμαρτυρόμενου κόσμου επειδή εμείς σηκώσαμε το βάρος». Χαρακτήρισε μάλιστα προσβολή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «έχουν παίξει ρόλο σε αυτό το φαινόμενο μεμονωμένες περιπτώσεις ακραίου τυχοδιωκτισμού που δυστυχώς αναπτύχθηκαν στους κόλπους μας, αλλά αυτοί τελειώσανε ως φαινόμενα».

Συνεχίζοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των Ναυπηγείων που τελικά θα συζητηθεί στις 18 Δεκεμβρίου και την οποία, όπως είπε, περίμεναν 45 ημέρες και «έσκασε η φούσκα» και πως «άλλες 20 μέρες ψάχνουμε τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε». «Τον περιμένουμε να ακούσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά κλήθηκαν να υπογράψουν ένα τελείως διαφορετικό υποχωρητικό κείμενο», συνέχισε, ενώ γενικότερα κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «βαθιά αντιευρωπαϊκό». Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα οικονομίας, τον οποίο, όπως είπε, άκουσε χτες να ζητάει μορατόριουμ για την εξυπηρέτηση του χρέους, μείωση του χρέους και ρήτρα ύφεσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλα αυτά τα έχει πετύχει η χώρα από την περίοδο του Οκτωβρίου 2011 έως την 9η Μαρτίου 2012 και πως προβλέπεται ρητά η ρήτρα ύφεσης στο δεύτερο πρόγραμμα. Αναφέρθηκε δε και στο περιστατικό της αποχώρησης της τρόικας από το γραφείο του όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι έφυγε «γιατί δεν καταλάβαινε αυτό που και τώρα κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή ότι δεν μπορείς να ζητάς άλλα δημοσιονομικά μέτρα που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή και βαθαίνουν την ύφεση».

Κάνοντας σύντομο απολογισμό για το τι έχει συνεισφέρει το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2012, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: την ύπαρξη κυβέρνησης σταθερότητας, το μόνο υπάρχον διαπραγματευτικό πλαίσιο με στόχους μακροοικονομικούς, την κινητοποίηση του δημοκρατικού τόξου, της δικαιοσύνης, των θεσμών, απέναντι στον νεοφασισμό και τη Χρυσή Αυγή, τις δραστικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, τα προγράμματα για την ανεργία, τη ρήτρα πρωτογενούς πλεονάσματος και της κατανομής του, κ.α. Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος, που θα παρακαθίσει σήμερα Πέμπτη, σε δείπνο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι ο κρίσιμος κρίκος ενόψει των κρίσιμων σταθμών του 2014 που είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, είναι η Κ.Ο. του κόμματος. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία», είπε, «η συντονισμένη, δυναμική, συλλογική παρουσία, να μιλάμε με το εμείς, να υπαγορεύουμε όρους και να προωθούμε πολιτικές με το «εμείς»». «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι εμείς πρέπει να καθοδηγήσουμε την κυβέρνηση αυτή στην ολοκλήρωση των στόχων, για να έχουν οι επιλογές αποτελεσματικότητα και προοδευτικότητα», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο αποχώρησης του Βενιζέλου μετά την ελληνική Προεδρία!

Kοινοτικός Επίτροπος:Η μητέρα των μαχών μεταξύ Βενιζέλου-Στουρνάρα

Εκτός ορίων (και συνόρων) σύγκρουση Βενιζέλου – Στουρνάρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Την οδό της εξόδου βαδίζει ο Βενιζέλος!

Διαβάστε επίσης: