ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

Μηταράκης: Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

Για το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στον τομέα των επενδύσεων, ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας πάντως ότι τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, μείωση για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα γίνει αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως ειδικότερα τόνισε, τους 16 μήνες οι στρατηγικές επενδύσεις και τα έργα ΣΔΙΤ που εντάχθηκαν στην αδειοδοτική ή στη διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, φθάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που εισρέουν σταδιακά στη χώρα. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι σημειώθηκε αύξηση 57% στις επενδύσεις που γίνονται μέσω του αναπτυξιακού νόμου στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους που ήταν και αυτό αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2012, «επενδύσεις μικρομεσαίες, επενδύσεις ελληνικές».

Οι εξαγωγές, η εξωστρέφεια αποτελούν σήμερα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζουν αύξηση 5% το εννεάμηνο του 2013, σημείωσε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του ΠΟΕ στην Ινδονησία, αποτελέσματα που κρίνονται θετικά για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Αναφερόμενος στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «καθοριστικό ρόλο θα έχει η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%. Στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών».

Την ίδια ώρα προχωρούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας φιλικό επενδυτικό προορισμό. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. «Μια τομή στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στις αρχές του 2014 εξάλλου θα λειτουργήσει η Εταιρεία Επενδύσεων και Ελληνικού Εμπορίου με στόχο να υποστηρίζεται με εξειδικευμένο προσωπικό και επαρκείς πόρους η εξαγωγική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα διπλά ελλείμματα του παρελθόντος γίνονται σήμερα τα διπλά πρωτογενή πλεονάσματα και ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση, είπε ακόμη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «για τον στόχο ανάπτυξης της οικονομίας προσπαθούμε επένδυση με επένδυση».