ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναταράξεις στις Βρυξέλλες από τη «μαύρη βίβλο» του Τσίπρα

Αναταράξεις στις Βρυξέλλες από τη «μαύρη βίβλο» του Τσίπρα

«Πάγωσε» το χαμόγελο του Ρεν όταν ο Τσίπρας του ευχήθηκε «καλό κουράγιο»!

Τάραξε τα νερά της Ευρωζώνης ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Αν και η συνάντηση στο Στρασβούργο έγινε σε καλό κλίμα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προκάλεσε δυσφορία με τη “μαύρη βίβλο” του Μνημονίου.

Ο κ. Ρεν περίμενε πως ο κ. Τσίπρας θα ερχόταν με επιθετική διάθεση, ωστόσο δεν περίμενε ότι θα έκανε ανοιχτά λόγο για “κόκκινες γραμμές”.

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε στον συνομιλητή του την αποκαλούμενη «μαύρη βίβλο του μνημονίου», ένα πόνημα 75 σελίδων με αναλυτική βιβλιογραφία, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θεμελιώσει με επιχειρήματα, πίνακες και στοιχεία τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη λήξη συνάντησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έθεσε στον Επίτροπο Ρεν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους με παράλληλη ρήτρα ανάπτυξης.

Δήλωσε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του φόρου ακινήτων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τις οποίες, όπως υποστήριξε, τις έχει βάλει η ίδια η κοινωνία, ανεξάρτητα του τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μία ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, αλλά και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης της ακίνητης περιουσίας, καθώς και στη χρεοκοπία των τραπεζών» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Αν ανοίξει το θέμα αυτό τότε οι Έλληνες πολύ πιθανόν να του ανταποδώσουν την «ιστορική» φράση που είχε πει ο ίδιος, «καλό κουράγιο». Ο κ. Ρεν δεν σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα και αρκέστηκε να χαμογελάσει με εμφανή στο πρόσωπό του την αμηχανία.

Tsipras-Ren-570

Σε δύσκολη θέση ο Ρεν

Πέρα από την κατάθεση της “Μαύρη Βίβλου” του Μνημονίου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Ρεν ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του δήλωσε ότι «γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρεν να του εξηγήσει πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία, σύμφωνα με την άποψη του, του προγράμματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν πως χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνο δε θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ». Επίσης, χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».

Εν όψει του ενδεχομένου να είναι και ο κ. Ρεν υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο επίτροπος ανανέωσαν το ραντεβού τους για ένα ενδεχόμενο ντιμπέιτ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές

Αντιπαράθεση για τον ρόλο της τρόικας

Η γενική αίσθηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, θέτοντας ωστόσο με σαφή τρόπο τα προβλήματα και επιμένοντας στον τερματισμό της λιτότητας κατά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ΄οδόν προς τη Μαδρίτη, όπου το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακηρυχθεί και επισήμως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Σε συνομιλίες του με ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου που θα αξιολογήσει το έργο της τρόικας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν «θεσμό χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση» και προειδοποίησε ότι η συνέχιση της λιτότητας θα γιγαντώσει τον λαϊκισμό στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «επιτροπής αξιολόγησης» και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμας Κάρας επεσήμανε στον κ.Τσίπρα ότι έργο του δεν είναι να υπερασπιστεί την τρόικα, αλλά να «αξιοποιήσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου για να την ελέγξει», ωστόσο την ίδια στιγμή έθεσε το ερώτημα «ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση, εάν δεν υπήρχε η τρόικα».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ρεν: Το «καλό κουράγιο» θα το χρειαστείτε εσείς

Συνάντηση Τσίπρα – Όλι Ρεν στο Στρασβούργο

Τσίπρας:Θα διεξάγουμε έρευνα για αυτούς που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο!

Την «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου παρέδωσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Τσίπρας