ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου – Συνάντηση με Σαμαρά, Βενιζέλο

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου – Συνάντηση με Σαμαρά, Βενιζέλο

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συναντηθεί στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο.

Επίσημη αιτία για την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου είναι η προετοιμασία του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ωστόσο, στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό.

Η επίσκεψή του Τούρκου ΥΠΕΞ συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο με την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η Άγκυρα ζητά την άνευ όρων και πλαισίου επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά σε μια κυριαρχία μια ιθαγένεια, κάτι που απορρίπτει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Εκτός, όμως, από το Κυπριακό, η επίσκεψη Νταβούτογλου συμπίπτει με μία ρητορική που έχει αναπτύξει, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν, ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Οι ελληνικές ενστάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διευρυμένων συζητήσεων που θα έχει ο Α. Νταβούτογλου με τον Ευ. Βενιζέλο στο υπουργείο εξωτερικών, ενώ στις 12.30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Νταβούτογλου θα πει στον κ. Βενιζέλο ότι η πραγματοποίηση των επαφών το ταχύτερο δυνατόν αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται για λύση στο Κυπριακό.

Το μεσημέρι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τουρκικής πρεσβείας στην οδό Β. Γεωργίου Β'.

Το απόγευμα, θα μεταβεί στη Νέα Σμύρνη όπου βρίσκεται ο σύλλογος Ιμβρίων, τους οποίους είχε συναντήσει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.