ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «χαστούκι» του Τσίπρα στον προκλητικό Όλι Ρεν

Το «χαστούκι» του Τσίπρα στον προκλητικό Όλι Ρεν

Πώς απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην προκλητική και απαράδεκτη στάση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

-Σφιγμένα χαμόγελα και «συναγερμός» στις Βρυξέλλες.

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζεται η στάση του Επιτρόπου Όλι Ρεν απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο.

Από το βλέμμα του Φιλανδού επιτρόπου μπορούσε να διακρίνει κανείς τη γνώμη που έχει για τον Αλ. Τσίπρα.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο κ. Ρεν με τη στάση του είχε ένα και μόνο σκοπό: Να δείξει με κάθε τρόπο πως αντιμετωπίζει απαξιωτικά και σχεδόν περιφρονητικά τον αρχηγό της Ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως δεν το αναγνωρίζει ως συνομιλητή και πως η συνάντηση αποτελεί για τον ίδιο αγγαρεία!

«Αφήστε την προπαγάνδα»

Στην πρώτη διερευνητική συνάντηση, που κράτησε 30 λεπτά, καταγράφηκαν οι διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και για τα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στη χώρα μας.

Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης -σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου- από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης απηύθυνε το ερώτημα στον κ. Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι «γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μη συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν το πρώτο «χαστούκι» που έφαγε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Είναι προφανές πως ο κ. Ρεν με την ερώτησή του είχε σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση και αμηχανία τον κ. Τσίπρα, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει καλά προετοιμασμένος και ουσιαστικά του απάντησε: «Κόψε τα κόλπα και την προπαγάνδα και καθίστε στο τραπέζι να μιλήσουμε σοβαρά».

«Κόκκινες γραμμές» και. «καλό κουράγιο»!

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε στον συνομιλητή του την αποκαλούμενη «μαύρη βίβλο του μνημονίου», ένα πόνημα 75 σελίδων με αναλυτική βιβλιογραφία, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θεμελιώσει με επιχειρήματα, πίνακες και στοιχεία τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη λήξη συνάντησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έθεσε στον Επίτροπο Ρεν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους με παράλληλη ρήτρα ανάπτυξης.

Δήλωσε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του φόρου ακινήτων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τις οποίες, όπως υποστήριξε, τις έχει βάλει η ίδια η κοινωνία, ανεξάρτητα του τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μία ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, αλλά και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης της ακίνητης περιουσίας, καθώς και στη χρεοκοπία των τραπεζών» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Αν ανοίξει το θέμα αυτό τότε οι Έλληνες πολύ πιθανόν να του ανταποδώσουν την «ιστορική» φράση που είχε πει ο ίδιος, «καλό κουράγιο». Ο κ. Ρεν δεν σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα και αρκέστηκε να χαμογελάσει με εμφανή στο πρόσωπό του την αμηχανία.

Είχε μόλις πάρει με τον πιο επίσημο τρόπο το μήνυμα πως οι μαγκιές και οι τσαμπουκάδες των Ευρωπαίων δεν θα συνεχιστούν για πολύ.

«Σφιγμένα» χαμόγελα

Η γενική αίσθηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, θέτοντας ωστόσο με σαφή τρόπο τα προβλήματα και επιμένοντας στον τερματισμό της λιτότητας κατά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ΄οδόν προς τη Μαδρίτη, όπου το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακηρυχθεί και επισήμως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Σε συνομιλίες του με ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου που θα αξιολογήσει το έργο της τρόικας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν «θεσμό χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση» και προειδοποίησε ότι η συνέχιση της λιτότητας θα γιγαντώσει τον λαϊκισμό στην Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση από τον Όλι Ρεν του Αλ. Τσίπρα αποκαλύπτει κάτι πάρα πολύ σοβαρό που θα πρέπει να υπολογίσει και η κυβέρνηση: Πώς βλέπει η Κομισιόν ακόμη και σήμερα την Ελλάδα. Δυστυχώς, απαξιωτικά και περιφρονητικά.

Τέτοια συμπεριφορά είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες της αλληλεγγύης των λαών και αποκαλύπτει την δική του κενότητα και μίσος προς τον πληγωμένο θανάσιμα ελληνικό λαό.

Η στάση του κ. Τσίπρα ήταν η πρώτη «παντιέρα» που βλέπει η Ευρώπη να σηκώνει η Ελλάδα από το 2009. Τα “σφιγμένα” χαμόγελα κατά τη συνάντηση αποτυπώνουν το ψυχρό κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση, αλλά κυρίως επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι ΣΥΡΙΖΑ και τρόικα θα συγκρουστούν χωρίς έλεος σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ρεν: Το «καλό κουράγιο» θα το χρειαστείτε εσείς

Βολές Σ. Κεδίκογλου κατά Αλ. Τσίπρα για τη συνάντηση με τον Όλι Ρεν

Αναταράξεις στις Βρυξέλλες από τη «μαύρη βίβλο» του Τσίπρα