ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων

Ονομαστική ψηφοφορία επί 15 άρθρων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Τη διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

Η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τα περισσότερα άρθρα και τις τρεις τροπολογίες του νομοσχεδίου.

Νέες τροποποιήσεις

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις διατάξεων του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των - εκάστοτε - τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης».

Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αναδιατυπώνεται ακόμη η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο ή βαριά αμέλεια). «Ο κ. Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

stou

Σημειώνεται πως η διάταξη είχε δεχθεί σαφή κριτική και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο σημείωνε πως αν η απαλλαγή του κ. Μάναλη αφορά ήδη τελεσθείσες πράξεις του, η αμνήστευσή του μπορεί να δοθεί μονάχα υπό συγκεκριμένους όρους που περιγράφονται από το Σύνταγμα - ενώ η προκαταβολική απαλλαγή του για μελλοντικές ενέργειές του, «δεν συνάδει προς την αρχή διάκρισης των λειτουργιών».

Με τη νέα διατύπωση προβλέπεται πως ο κ. Μάναλης «υπέχει αστική, ποινική και κάθε άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του» - και σημειώνεται πως «για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως η νέα διάταξη είναι ακόμα χειρότερη, καθώς «οι εργαζόμενοι που έχουν αξιώσεις και αιτήσεις για αποζημιώσεις, δεν έχουν δυνατότητα να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους απέναντι στον ειδικό διαχειριστή». Η τύχη και αυτής της διάταξης θα κριθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 39 του νομοσχεδίου, που αφορά την εισαγωγή νέου συστήματος διαπίστευσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, σημειώνοντας πως θα επανέλθει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη διάταξη και είχε ζητήσει την απόσυρσή της από το νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Απειλεί με παραίτηση ο Στουρνάρας μετά το άδειασμα απ’ τον Σαμαρά!

«Γης Μαδιάμ» η Βουλή με το νομοσχέδιο που ανατινάζει την ...ιδιοκτησία

Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς