ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποσύρεται η επίμαχη διάταξη για τα πρόστιμα

Δεν αποσύρεται η επίμαχη διάταξη για τα πρόστιμα

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Τελικά, παρά τις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ που έλεγαν ότι η επίμαχη διάταξη για την επιβολή προστίμων από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο θα αποσυρθεί και παρά τις αντιδράσεις και από «γαλάζιους» βουλευτές, η διάταξη δεν αποσύρεται και παραμένει ως έχει.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε την ουσία της ρύθμισης, λέγοντας ότι έχει ψηφιστεί τον Ιούνιο στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ότι η επίμαχη ρύθμιση «εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ισχύουσες διατάξεις. Τίποτα καινοφανές δεν εισάγεται».

Συγκεκριμένα είπε ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, το πρόστιμο θα είναι 10% και θα φτάσει στο 30% μετά από πάροδο 2 ετών. Επίσης δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όποιον έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και «το επιτόκιο θα είναι όσο μπορούμε χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Ο Γ. Στουρνάρας μάλιστα κατηγόρησε τα ΜΜΕ ισχυριζόμενος ότι «έχει δημιουργηθεί αντιστροφή της πραγματικότητας. Αδικαιολόγητες αντιδράσεις στα ΜΜΕ που οδηγεί σε παραπληροφόρηση του λαού».

Όπως ανέφερε αποκλειστικά χθες το newsbomb.gr, οι σχέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών είναι τεταμένες, με αφορμή τις απαράδεκτες διατάξεις που εισήχθησαν στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και οι οποίες έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού, όπως διέρρευσε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες.

Μετά από αυτό το άδειασμα, ο Γιάννης Στουρνάρας απειλούσε με παραίτηση, διαμηνύοντας πως δεν αντέχει πλέον αυτό τον πόλεμο που δέχεται από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές.

Παρά την παραμονή της επίμαχης διάταξης, οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν τεταμένες και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Απειλεί με παραίτηση ο Στουρνάρας μετά το άδειασμα απ’ τον Σαμαρά!

«Γης Μαδιάμ» η Βουλή με το νομοσχέδιο που ανατινάζει την ...ιδιοκτησία

Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Ψηφίστηκε στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»

Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)

Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών