ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Δικαιοσύνη οι μίζες για τα Kornet

Στη Δικαιοσύνη οι μίζες για τα Kornet

Άφθονα έρρεαν τα ρούβλια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1996-2002, προκειμένου να προτιμηθούν ρωσικές εταιρείες σε συμβάσεις εξοπλιστικών, όταν η Ελλάδα αγόραζε ό,τι κυκλοφορούσε στην αγορά, στο όνομα της ασφάλειας της χώρας, μετά την υπόθεση των Ιμίων.

Όπως φέρεται να ομολογεί ο Αντώνης Κάντας, στο πλαίσιο της μαραθώνιας απολογίας του, που ξεκίνησε την Τρίτη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μίζα-μαμούθ, περίπου 3 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που του είχε δοθεί ποτέ, σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε το 2001 για την προμήθεια του αντιαρματικού συστήματος του Στρατού Κornet. Ενα εξοπλιστικό που αναμένεται πλέον να μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης, καθώς είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν μέχρι τώρα απασχολήσει τις δικαστικές Αρχές, ενώ φαίνεται ότι με αυτό μπαίνει πιο δυνατά στο «κάδρο» και ο Γιάννος Παπαντωνίου, αφού επί της δικής του θητείας έγινε δεύτερη προμήθεια του ίδιου συστήματος. Ενα σύστημα που μας κόστισε και για τις δύο φάσεις 130 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων -απ’ ό,τι φαίνεται- ήταν το «καπέλο» για να βγουν οι μίζες.

Σε ρευστό

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας RealNews, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώπιον των ανακριτών Γ. Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλου, αναφερόμενος στο εν λόγω εξοπλιστικό κατονόμασε τον Ελληνα αντιπρόσωπο των Ρώσων που του έδωσε τη μίζα. Οπως φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας, το μαύρο χρήμα του δόθηκε cache μέσα στο γραφείο του από τον αντιπρόσωπο Κ.Δ., που ήταν γνωστός στο υπουργείο με το παρατσούκλι «Ασπρούλης», λόγω της προτίμησής του στα άσπρα πουκάμισα... Διευκρίνισε δε ότι τον δωροδόκησε με 3 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για να μην φέρει αντιρρήσεις, καθώς η υπογραφή του ιδίου δεν ήταν απαραίτητη.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι αυτό που επισήμανε -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- για το εν λόγω σύστημα, εμπλέκοντας εμμέσως πλην σαφώς τον διάδοχο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπαντωνίου. Ο Αντ. Κάντας αποκάλυψε ότι ανάλογη σύμβαση για προμήθεια του ίδιου συστήματος έγινε και επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου, από την ίδια εταιρεία και με τον ίδιο αντιπρόσωπο στη χώρα μας, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες και για το εάν χρειαζόταν αυτή τη δεύτερη προμήθεια ο στρατός. Χωρίς να διαθέτει στοιχεία, όπως φέρεται να υποστήριξε, θεωρεί ότι δεν μπορεί να δόθηκε μίζα για την πρώτη σύμβαση και να μην δόθηκε για τη δεύτερη... Οπως άλλωστε φαίνεται να είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, θεωρεί απίθανο από τη στιγμή που δωροδοκούσαν τον ίδιο να μην δωροδοκούσαν τους πάνω, αλλά και τους κάτω από αυτόν, αποκαλύπτοντας ότι το δικό του μερίδιο από κάθε σύμβαση κυμαινόταν από 0,5% έως 3%.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- προς ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού του ότι δύο αντιπρόσωποι του είχαν πει «Δεν μπορώ να σου δώσω παραπάνω, γιατί πρέπει να πάρει και ο “μεγάλος”»... Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το έμβασμα των 500.000 ευρώ που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του, το οποίο οι δικαστικές Αρχές θεωρούσαν ότι προέρχεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens, είναι μέρος της δωροδοκίας που έλαβε για τα Κornet. «Μπλέχτηκε» όμως προφανώς με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, καθώς -όπως αποκάλυψε-, τα ίδια πρόσωπα, οι τραπεζίτες Οσβαλντ και Λιγινός, που είχαν κεντρικό ρόλο στη διακίνηση των «ωφέλιμων πληρωμών» στην υπόθεση της Siemens, είχαν αναλάβει να «λευκάνουν» και το δικό του παράνομο χρήμα, πιστώνοντάς το σε λογαριασμό της Dressner Bank στη Γενεύη.

Ολα τα ποσά από τις μίζες που πήρε από τα εξοπλιστικά φέρεται να είπε ότι κατέληξαν στην Ελβετία και ότι μετά το 2008, όταν άρχισε να στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρω από αυτές τις υποθέσεις, αποφάσισε να τα μετακινήσει σε άλλες χώρες. Προτεραιότητα πάντως σε αυτή τη φάση, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροί του, Ηλίας Μπίσιας και Γιάννης Μαντζουράνης, είναι να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που έχουν εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη και Ελβετία, σκέλος της υπόθεσης που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ηλ. Μπίσιας, μάλιστα προς τούτο για πρώτη φορά ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός.

Διαβάστε επίσης:

«Αμαρτωλά» εξοπλιστικά:Τον «έδωσε» ο Κάντας και ετοιμάζεται να μιλήσει

Υπουργούς «έδωσε» ο Κάντας στην απολογία του

Προφυλακιστέος ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Α.Κάντας

Κάντας: Προαναγγέλλει αποκαλύψεις – φωτιά για το Εθνικής Άμυνας

Συνελήφθη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών στο ΥΠΕΘΑ