ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Κλειδί» η επιβεβαίωση βιωσιμότητας του χρέους

Βενιζέλος: «Κλειδί» η επιβεβαίωση βιωσιμότητας του χρέους

«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους χωρίς να τροφοδοτηθεί η άδικη και αντιπαραγωγική συζήτηση για τη βούληση και την ικανότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει οριστικά από το μνημόνιο», είναι, σύμφωνα με κύκλους της Χαρ. Τρικούπη, το μεγάλο θέμα για τη χώρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η συζήτηση αυτή είναι ανυπόστατη». Όπως τονίζει στους συνομιλητές του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «η ελληνική κοινωνία δικαιούται να νιώσει ασφαλής και αισιόδοξη», κάτι που όπως συμπληρώνει, «είναι άλλωστε θεμελιώδης προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος που επηρεάζει τις οικονομικές συμπεριφορές». «Συνεπώς», υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, «υπονομεύουν την εθνική αυτή προσπάθεια όσοι επιμένουν ακόμη και τώρα να επενδύουν στα σενάρια της καταστροφής ασεβώντας απέναντι στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ενεργοποιήσει όλα τα δίκτυα των διεθνών επαφών του, στο οποίο διευκολύνεται, όπως επισημαίνουν, λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Όπως σημειώνουν οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα τον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το «κλειδί» είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους καθώς από αυτό εξαρτώνται τα τρία μέτωπα: α) Ο τερματισμός της συζήτησης περί δημοσιονομικού κενού το 2014, αλλά και την περίοδο 2015-16, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ληφθούν και δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν τα εισοδήματα. Β) Ο τερματισμός της συζήτησης περί χρηματοδοτικού κενού μέχρι την επάνοδο στις αγορές με δεδομένο ότι η χώρα δεν πρόκειται να υπαχθεί σε νέο μνημόνιο.

7C9489ECDF41237E9CAA8B15727BDE11

Γ) Η στροφή των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και τη στήριξη των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης χωρίς κανένα αίσθημα τραπεζικής ανασφάλειας ή εσωστρέφειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει επεξεργαστεί, με Έλληνες και ξένους συνεργάτες του, τεχνικές προτάσεις συμβατές με τα πολιτικά δεδομένα των εταίρων οι οποίες, υποστηρίζουν, μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο υπουργείο Οικονομικών, στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στις διεθνείς επαφές των επόμενων εβδομάδων.

Όσον αφορά το ρόλο και την επιρροή του κόμματος σε κυβερνητικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, στη Χαρ. Τρικούπη υποστηρίζουν -παραπέμποντας στο πώς εξελίχθηκαν τελικά τα ζητήματα των πλειστηριασμών και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων- ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά τις κυβερνητικές αποφάσεις σε όλα τα θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους πολίτες». Επισημαίνουν ακόμα πως το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει και παρουσιάσει συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής (ανάσχεση ανεργίας, θέσεις απασχόλησης για ανέργους, προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας, διατήρηση του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους, επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ κ.ά.).

Τα 10 βήματα για έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή στις αγορές

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό, οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν στα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν (εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί) και τα οποία είχε παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα: Η εκταμίευση της επόμενης δόσης με απόφαση του Euro Working Group, που ήταν το 1ο βήμα, έγινε ήδη «μόλις επήλθε η συμφωνία για τα ΕΑΣ». Το 2ο βήμα, η ανάγκη τερματισμού της «ανούσιας και επικίνδυνης συζήτησης με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις», «έγινε ήδη με τη ψήφιση της σχετικής διάταξης». Το ΠΑΣΟΚ τονίζει για το 3ο βήμα, τη συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό έως το 2016 «χωρίς πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», ότι θα γίνει «γιατί πατάμε γερά στις βάσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος».

pasven

Η δυναμική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί το 4ο βήμα και 5ο βήμα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας για την οποία παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία για το νέο σχήμα διαχείρισης του ΕΣΠΑ και σε αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική και την ψήφιση των συμβάσεων για τα οδικά έργα.

Το 6ο βήμα είναι η προστασία της κοινωνικής συνοχής με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ασφάλιση της υγείας για όλους χωρίς εξαιρέσεις, το ΕΚΑΣ στους αναπήρους που πρέπει να νομοθετηθεί τις πρώτες μέρες του Γενάρη. Έβδομο βήμα είναι η σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα δύσκολα φορολογικά μέτρα, σε ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Όγδοο βήμα είναι η ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα ώστε να βγουν «δυνατά» οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία, 9ο βήμα είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους -«στόχος εφικτός να γίνει αυτό πριν από τις ευρωεκλογές»- ενώ 10ο βήμα αποτελεί η επάνοδος της αγοράς σε δανεισμό, με ασφαλή τρόπο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.

venizelos-eyaggelos-pasok-arxigos-660 1

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ανακύκλωση της εσωστρέφειας»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος στέλνει μήνυμα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, με τις πηγές της Χαρ. Τρικούπη να υπογραμμίζουν ότι μετά την πρόσφατη σύνοδο της ΚΠΕ και την ομιλία του που υιοθετήθηκε ως απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιαδήποτε ανακύκλωση της εσωστρέφειας που αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τις συνεχείς προσπάθειες των βουλευτών και των στελεχών του να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, των νοικοκυριών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι σε σχέση με τη συσπείρωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης/Κεντροαριστεράς, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ειπώθηκε ό,τι μπορούσε να ειπωθεί και τώρα θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις της ΚΠΕ. Ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει αμέσως μετά τις γιορτές τη σύνθεση των επιτροπών που αποφασίστηκε να συγκροτηθούν (συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συνεργασίας ευρωεκλογών, προγράμματος και εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, νομαρχιακές επιτροπές δράσης). Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στις επιτροπές «θα κληθούν να μετάσχουν όλα τα διαθέσιμα στελέχη χωρίς καμία διάκριση» και πως η πρόσκληση για τη Συνδιάσκεψη με αντικείμενο τις ευρωεκλογές «θα είναι απόλυτα ανοικτή προς όλους -κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα».

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Από το 2015 και όχι το 2014 μερική πρόσβαση στις αγορές η Ελλάδα

Pimco: Αμφισβητεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014