ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντός ψαλμός για τους ελέγχους των "πόθεν έσχες"

Κοντός ψαλμός για τους ελέγχους των "πόθεν έσχες"
Mε γρήγορους ρυθμούς προχωρά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις διαδικασίες ελέγχου...

Mε γρήγορους ρυθμούς προχωρά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις διαδικασίες ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων για τη διερεύνηση τυχόν αποκλίσεων ανάμεσα στις υποβληθείσες δηλώσεις και τα δεδομένα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Οι διαδικασίες αφορούν στους τέως υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πολιτικά στελέχη των δυο κομμάτων, όπως είχε ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.

Ειδικότερα ο έλεγχος αφορά τις δηλώσεις των Άκη Τσοχατζόπουλου, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Τάσου Μαντέλη, Νίκου Χριστοδουλάκη, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργου Βουλγαράκη, Γιώργου Αλογοσκούφη, Χρήστου Βερελή, Θόδωρου Τσουκάτου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Ήδη, η Επιτροπή έχει λάβει το πόρισμα του Ορκωτού λογιστή, τον οποίο είχε ορίσει, και σε συνεδρίαση της την περασμένη εβδομάδα διερεύνησε τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος τα προσκόμισε στην Επιτροπή με δική του πρωτοβουλία, συγκρίνοντάς τα με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που είχε υποβάλλει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε οτιδήποτε το μεμπτό.

Η Επιτροπή συνεδριάζει πάλι αύριο και θα επιταχύνει περισσότερο το ρυθμό διεκπεραίωσης των ερευνούμενων υποθέσεων, αφού λάβει τις εκθέσεις των Ορκωτών λογιστών και για τα υπόλοιπα πρόσωπα.

Εκτός του κ. Χριστοδουλάκη άλλοι πέντε πρώην υπουργοί προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε άνοιγμα των λογαριασμών τους και τα στοιχεία τα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία ζήτησε η ίδια με έγγραφό της το άνοιγμα των λογαριασμών των κκ. Τσοχατζόπουλου, Μαρκογιαννάκη, Τσουκάτου και Μαντέλη και πριν από λίγες μέρες παρέλαβε τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη, «αναμένονται τις επόμενες μέρες οι εκθέσεις των Ορκωτών λογιστών και η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να ερευνήσει τυχόν αδυναμία δικαιολόγησης με τα όσα δήλωσαν ή δηλώνουν στα πόθεν έσχες».

Ο κ. Αργύρης διαβεβαιώνει ότι «σύμφωνα με τον νόμο για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου του “πόθεν έσχες” δεν τίθεται θέμα παραγραφής οποιουδήποτε αδικήματος διαπιστωθεί και σε περίπτωση που προκύψουν για κάποιο πρόσωπο ευθύνες θα επιβληθούν κυρώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος».

Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί για κάποιο πρόσωπο αδυναμία δικαιολόγησης των στοιχείων, που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με τα όσα έχουν δηλωθεί στο "πόθεν έσχες" τους, παραπέμπονται στον Εισαγγελέα Εφετών για να επιληφθεί για τα περαιτέρω η Δικαιοσύνη.