ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος των ευρωβουλευτών της εξεταστικής η επαναφορά της δημοκρατίας

Στόχος των ευρωβουλευτών της εξεταστικής η επαναφορά της δημοκρατίας

Συνάντηση με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Τραγάκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος τους Ευρωβουλευτές ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τους εισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι συντάσσουν ένα τόσο σημαντικό πόρισμα, μια τόσο σημαντική εισήγηση για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για όλες τις χώρες οι οποίες ασκούν ένα πρόγραμμα. Είναι σημαντική στιγμή για μας το ότι η Τρόικα μπαίνει σε μια θεσμική Κοινοβουλευτική λογοδοσία. Έχουμε ήδη διαβάσει το σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί και έχουμε πει τις παρατηρήσεις μας. Πιστεύω ότι θα είναι δημιουργική η συνάντηση και η συζήτηση μας σε αυτές τις σκέψεις σας, εννοώ το ερωτηματολόγιο το οποίο μας έχετε δώσει, το οποίο ήδη όλα τα κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ετοιμάσει τις απαντήσεις τους».

meimarakhs-boulh

«Κι αυτό θα βοηθήσει τη σημερινή μας συζήτηση Και πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση μας δείχνει την Ευρωπαϊκή ευαισθησία που έχει το Ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Αμέσως μετά τη συνάντηση μας θα έχουμε τη συνάντηση με τον κ. Τραγάκη και τα Προεδρεία των Επιτροπών που έχετε ζητήσει. Και θα έχετε συνολικά τις απόψεις μας για όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί, ώστε να εμπλουτίσετε την πρόταση σας για την εισήγηση σας».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Othmar Karas στην απάντηση του ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνάντηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά, εμείς εκπροσωπούμε πολίτες και η ευθύνη μας είναι να προσπαθούμε για περισσότερη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα και να ζητούμε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο. Ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού και των Εθνικών Κοινοβουλίων εκπροσωπούμε όλους τους φορολογούμενους, επομένως πρέπει να εξετάζουμε που πηγαίνουν τα λεφτά, ποιο είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών και αυτό ακριβώς κάνουμε. Είναι η δική μας ευθύνη να ελέγχουμε όλες τις δραστηριότητες των Ευρωπαϊκών θεσμών. Η τρόικα ήταν απαραίτητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, γι αυτό και βρήκαμε κάποιες ενδιάμεσες λύσεις. Αυτό είναι το έργο μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να μαθαίνουμε. Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος.

otmar-karas-meimarakis-arxeiou

Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται. Και χαιρόμαστε που η «task force» μπορεί και επισκέπτεται τα κράτη – μέλη. Ξεκινήσαμε από την Πορτογαλία με τα μέλη της task force , θα πάμε και στην Κύπρο, ενώ πήγαμε ήδη στην Ιρλανδία και σήμερα είμαστε στην Ελλάδα. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουμε καταθέσει τα αποτελέσματα της Έκθεσης, στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να πάρουμε μια απόφαση στην Επιτροπή και η απόφαση στην Ολομέλεια θα ληφθεί τον Μάρτιο. Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ».

Ο Ευρωβουλευτής Liem Hoang Ngoc υπογράμμισε: «Xαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Kαι σε μια Δημοκρατία ακούγονται πολλές απόψεις. Έχουμε εδώ την Ομάδα Εργασίας και έχουμε δύο υπομνήματα για την εισήγηση μας, όπως είπε και ο Οτμάρ έχουμε πολλές τροπολογίες μπροστά μας και μια μάχη με τις τροπολογίες να δώσουμε. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας στο έργο μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα προτού κατατεθούν οι τροπολογίες, το οποίο και θα γίνει την Παρασκευή. Δεν συμφωνούμε υποχρεωτικά με την δράση της τρόικας. Προσωπικά έχω τις αμφιβολίες μου για πολλά από τα μέτρα που έχουν προταθεί και οι συνάδελφοι μου έχουν διάφορες απόψεις. Και ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, πως θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να καταθέσει η Ε.Ε σε κάθε κράτος μέλος, είναι βελτιώνοντας τη δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ngoak

Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχουν κάποια εντολή να δράσουν στο πλαίσιο της Τρόικας. Όταν λοιπόν θα σταματήσει το έργο της η Τρόικα θέλουμε να βάλουμε το μέλλον για τον Μηχανισμό βοήθειας που θα υπάρχει στο πλαίσιο της Κοινότητας, ως μία μέθοδο κοινοτική για να ενισχύσουμε το ρόλο των Κοινοβουλίων. Γι αυτό και βρισκόμαστε εδώ γιατί τα Εθνικά Κοινοβούλια και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια πρέπει να συνεργάζονται για τη Δημοκρατία».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Otmar Karas (Αυστρία), ενώ εισηγητές εκ μέρους των άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι Ευρωβουλευτές κ. Liem Hoang Ngoc (Γαλλία), από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Nils Torvalds ( Φιλανδία), από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Philippe Lamberts (Βέλγιο), εκ μέρους των Πρασίνων, Jurgen Klute (Δανία), εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, καθώς και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κυρία Ρόδη Κράτσα και κ. Νίκος Χουντής. Στη συνέχεια, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων και τα Προεδρεία των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, καθώς επίσης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασαν από κοινού με την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Κάρας για Τσίπρα και το λάθος στη μετάφραση

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση