ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ «αγνόησαν» τον Τσίπρα

Γιατί οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ «αγνόησαν» τον Τσίπρα

Παρά την πρόταση του Προέδρου, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αρνήθηκαν να μετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις και τα προφανή αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στάση που κράτησαν τα προβεβλημένα στελέχη του κινήματος που - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - αρνήθηκαν να κατέβουν υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό «έριξε» στο τραπέζι την πρόταση, στους μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες να λάβουν μέρος ως υποψήφιοι, αυτοί που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε: «κορυφαία και δημοφιλή στελέχη».

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως αν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να «ελέγχει» την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλως δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει. Και τούτο διότι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα είναι πλέον «μικροί πρωθυπουργοί» αφού όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές δομές και όχι μόνο θα περνούν μέσω της αυτοδιοίκησης και όχι μέσω της κεντρικής εξουσίας. Υπό αυτή την έννοια η πρόταση Τσίπρα έχει μια σημαντική βαρύτητα που όμως – όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος – δεν εισακούστηκε από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

o-al-tsipras-sto-bima-tis-ke-tou-syriza

Αυτό συμβαίνει διότι αρκετά από τα προβεβλημένα στελέχη, έχουν γαλουχηθεί με τη λεγόμενη «πασοκογενή» νοοτροπία, η οποία τους επιτάσσει να μην εκτεθούν σε μία διαδικασία όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να περιμένουν για να πάρουν κάποιο Υπουργείο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σημαντικά στο κλίμα της πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς βλέπουν πως μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του αριστερού ακροατηρίου, που θα βοηθήσει το κόμμα να αγγίξει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και οι άτυπες κινήσεις προσέγγισης με τον Φώτη Κουβέλη, δείγμα της αριστερής στροφής που έχει πάρει η Δημοκρατική Αριστερά τελευταία. Αν και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι υπάρχει πολιτικό φλερτ, οι πληροφορίες για σύμπλευση δίνουν και παίρνουν, ενώ η προσπάθεια για "απο-πασοκοποίηση" της ΔΗΜΑΡ είναι πλέον εμφανής, καθώς έχουν τεθεί στο περιθώριο κεντρογενή στελέχη όπως ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στέλεχος με σημαντική διαδρομή στην ανανεωτική Αριστερά μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά πως έχει μεταβληθεί και η ρητορική του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πλέον μιλά ξεκάθαρα για Αριστερή προσέγγιση των πραγμάτων, απαλείφοντας από το λεξιλόγιο του κάθε αναφορά σε κεντρογενείς δυνάμεις.

Αυτό πάντως που πρέπει να προβληματίζει αρκετούς, είναι το πού θα οδηγήσει αυτή η πόλωση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως μεγάλη ευνοημένη είναι η Χρυσή Αυγή, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουν οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα να αναλύσουν σοβαρά την πιθανότητα, μετά από τέτοια πόλωση, η Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, γεγονός που θα δυσχεράνει σημαντικά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Παπαδόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ να προχωρήσει σε διάλογο με τους «58»

Την έξοδο στους Παπαδόπουλο - Ψαριανό έδειξε ο Κουβέλης (vid)

Ο Σπύρος Λυκούδης για τους «58» και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο

Νέες φωτιές άναψε στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Παπαδόπουλος!

Λυκούδης: Δεν έχω σχέση ούτε με το Σημιταριό ούτε με το Βενιζελαριό

Γιατί ο Κουβέλης «απέλυσε» τον Α. Παπαδόπουλο

Τι τρέχει με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο;

Που το πάει ο Βενιζέλος με τους 58

Α. Παπαδόπουλος: Διαφωνώ με τον Φ. Κουβέλη