ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Σχεδόν 800 εκατ. η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ

Σταϊκούρας: Σχεδόν 800 εκατ. η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ

Τα 800 εκατ. ευρώ αγγίζει το κόστος για το ΕΚΑΣ, όπως αναφέρει γραπτή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωρινού απολογισμού, το 2013 η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ ήταν 795 εκατ. ευρώ -αυξημένη κατά 20 εκατ. σε σχέση με το 2012.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012 επήλθαν δυσάρεστες αλλαγές για την καταβολή του ΕΚΑΣ, καθώς προϋπόθεση και για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας (από το εξηκοστό έτος που ίσχυε).

Ο Χρ. Σταϊκούρας απαντά ότι «πέραν της αλλαγής ηλικίας, ως προϋπόθεση καταβολής του ΕΚΑΣ, δεν έχει επέλθει καμία άλλη μεταβολή ως προς την καταβολή του στις κατηγορίες που εξαιρούνται του ορίου ηλικίας» και υπενθυμίζει ότι εξαιρούνται της απαίτησης του ορίου ηλικίας:

  • ορφανά παιδιά τα οποία είναι ανίκανα ή ανήλικα.
  • ορφανά παιδιά που είναι ενήλικα εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της χώρας ή ισότιμες προς αυτές του εξωτερικού και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
  • εξ΄ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του Προεδρικού Διατάγματος 1041/1979, δηλαδή όσοι απολύονται από την υπηρεσία λόγω ανικανότητας και όσοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.