ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέσεις Υπ.Εξ. για την προστασία της Μεσογείου από τα χημικά του Άσαντ

Πιέσεις Υπ.Εξ. για την προστασία της Μεσογείου από τα χημικά του Άσαντ

Συνεχίστηκαν στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κ. Ahmet Üzümcü απάντησε στη σχετική επιστολή του κ. Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του. Το ζήτημα συζητήθηκε και πάλι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την ιταλίδα συνάδελφό του Emma Bonino, που είχε βρεθεί, επίσης, στο Στρασβούργο, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano. Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Victoria Nulland, που είχε συναντηθεί τη Δευτέρα με τον κ. Βενιζέλο, τον διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και δεν τίθεται καν ζήτημα απόρριψης οποιουδήποτε υλικού στη θάλασσα, ενώ ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθήσει τις διεργασίες για πιθανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική υποστήριξη και παρακολούθηση της επιχείρησης αυτής.

newego LARGE t 1101 53661821

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της πως γι' αυτήν η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, που συνδέεται όχι μόνο με την τουριστική της βιομηχανία, αλλά και με την αυτονόητη περιβαλλοντική ευαισθησία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και μέσα από σωρεία διμερών επαφών, προκύπτει ότι δεν υπάρχει απειλή και κίνδυνος, αλλά η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και στο επίπεδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένο το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ από την είδηση καταστροφής χημικών του Άσαντ ανοιχτά των Χανίων