ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Όλα τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

2

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για την λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι - Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

3

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα παρακαμφτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον ΓΓ της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο. «Η Κεφαλονιά άντεξε» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης όλους όσους βοηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε ερώτηση αν υπάρχει έλλειψη συντονισμού απάντησε αρνητικά. «Κάθε άλλο» είπε συγκεκριμένα.

Σαμαράς: Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στου Κεφαλονίτες

Μιλώντας στους υπουργούς ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία, επισημαίνοντας πως πρέπει να προστατευτούν πρώτα απ' όλα οι άνθρωποί της, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, κάτι, που όπως είπε είναι ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

«Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη για την κατάσταση στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά μετράει τις πληγές της

Τσίπρας: Εξαιρετικά επείγουσα η άμεση αποκατάσταση των υποδομών