ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές ανάσες αναζητά η κυβέρνηση

Πολιτικές ανάσες αναζητά η κυβέρνηση

-Προβληματισμός στο Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

-Το σχέδιο Σαμαρά για αντιστροφή του κλίματος μέχρι τις εκλογές.

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά εναγωνίως τρόπους για να αντιστρέψει το κλίμα ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.

Ο Α. Σαμαράς γνωρίζει καλά πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ακόμα περισσότερο και το κλίμα ηττοπάθειας θα κατακλύσει τη Συγγρού.

Ο πρωθυπουργός ήδη σχεδιάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες προκειμένου η ΝΔ να “γυρίσει το παιχνίδι” και ο ίδιος να καταφέρει να πάρει τις πολύτιμες πολιτικές ανάσες.

Η τελική ευθεία των 100 ημερών πριν τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντική και γι' αυτό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για το κόμμα και την κυβέρνηση.

samaras omilia

Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Χαρ. Τρικούπη επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, ενώ συνεργάτες του κ. Στουρνάρα προβάλλουν το επιχείρημα ότι «έρχονται καλά νέα».

Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να “πάρει πάνω του” την προεκλογική μάχη δείχνοντας και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στον πολίτη και σε θέματα καθημερινότητας και γι’ αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος στην υπόθεση της Κεφαλονιάς, ώστε να μην κατηγορηθεί πως υπήρξαν καθυστερήσεις, ολιγωρίες και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους υπουργούς που έχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα να κλείσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες. Τα “ήξεις αφήξεις” των δανειστών προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ οι φήμες περί τρίτου Μνημονίου και νέων μέτρων λειτουργούν αρνητικά για την κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη περίοδο.

SAM STR VR

Εκεί που ποντάρει πολλά η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αναμφίβολα, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, όπου το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, ο δικομματικός συνασπισμός αναζητά ανάσες και θα συνεχιστεί αυτή η επικοινωνιακή αντεπίθεση, με προβολή επιχειρημάτων, όπως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκ. ευρώ, κ.α.

Ο κ. Σαμαράς ήδη σχεδιάζει που και πώς θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα προκειμένου να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος και να στηριχθούν εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε κινήσεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να διορθωθούν αδικίες στο νέο φορολογικό καθεστώς και θα δοθεί έμφαση στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και δηλώσεις αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα.

Οι διορθωτικές κινήσεις κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς τα παράπονα που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά και έχει γίνει κατανοητό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και στην Χαρ. Τρικούπη, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές, οι οποίες εστιάζονται στην κείμενη φορολογική νομοθεσία και αφορούν τα υψηλά πρόστιμα για τον ΦΠΑ, το ζήτημα των βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα επανεξεταστεί το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, τα βαριά πρόστιμα για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης του ΦΠΑ, η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και ο τρόπος της φορολόγησης των υπεραξιών για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Εξοργισμένος με υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ ο Σαμαράς

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του την προεκλογική μάχη

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Η ΝΔ τρέμει για το ΠΑΣΟΚ!

Δημοσκοπήσεις, τρόικα και «γκάφες» προβληματίζουν τον Σαμαρά

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση