ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό»

«Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό»

«Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στο ευρωπαϊκό σκηνικό», απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για να εξηγήσει τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να παραφράσει τον Νίκο Πουλαντζά, ο οποίος έλεγε ότι ο σοσιαλισμός «ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρχει». «Ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δημοκρατική, ή δεν θα υπάρχει», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε πως συμφωνεί πλήρως με τον όρο «εποικοδομητικοί ευρωσκεπτικιστές», τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι, από τους εμπνευστές του ιταλικού «ψηφοδελτίου Τσίπρα».

tsipras-599x275

Ο Τσίπρας είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από και συνδέεται με τον ευρωκομουνισμό του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ: «Ζούμε σε άλλες εποχές, αλλά από εκείνη την περίοδο κρατώ ότι η Ευρώπη παραμένει πεδίο πολιτικής και ταξικής πάλης». Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου -του ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ.Τσίπρας τόνισε πως εάν το πρόβλημα ήταν το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ανάπτυξη και ενίσχυση του ΑΕΠ της. «Η μόνη έγνοια της ηγεσίας της Ευρώπης ήταν να ενισχυθούν οι τράπεζες, αφού από τα μέχρι τώρα προγράμματα διάσωσης μόνο το 1,5% κατέληξε στην πραγματική οικονομία», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η λύση βρίσκεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στο σχέδιο ανάπτυξης του Νότου με ένα ευρωπαϊκό New Deal.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν θέλω να φορέσω το κουστούμι του Μπαρόζο αλλά να υπάρξει ουσία»

Τσίπρας: Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια

Μπερτινότι: Ουσιαστική εναλλακτική για την Ευρώπη ο Τσίπρας

Παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία για την «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία!

Τσίπρας: Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών

Τσίπρας: Θα γκρεμίσουμε το τείχος πλούσιου Βορρά - φτωχού Νότου

Στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας

Επαφές Τσίπρα στο Παρίσι και συνεντεύξεις σε γαλλικά ΜΜΕ