ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ «στήθος με στήθος»

Μάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ «στήθος με στήθος»

-Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της Χρυσής Αυγής και άνοδο του ΚΚΕ καταγράφει η έρευνα της GPO.

-Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ποιος ο δημοφιλέστερος πολιτικός και πόσοι θέλουν πρόωρες εκλογές.

Τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, μόλις 100 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Πέρα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου, οι πολίτες τοποθετούνται για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, λένε «όχι» σε νέο μνημόνιο, ενώ διαφωνούν με ενδεχόμενη απαγόρευση καθόδου της Χρυσής Αυγής στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,4% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,2%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, το ΚΚΕ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 5,6%, οι ΑΝΕΛ με 4,4%,, η ΔΗΜΑΡ με 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (το νέο κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα και του Χρήστου Ζώη) με 1,1%, και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%.

Για τις ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, Νέα Δημοκρατία 19%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή 7% αντίστοιχα, ΠΑΣΟΚ 5,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, ΔΗΜΑΡ 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%, Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό 1,3%, και 1% Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

ekloges

Καταλληλότερος και δημοφιλέστερος ο Σαμαράς

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει το 42,8% των προτιμήσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς που λαμβάνει το 39,6% των θετικών απόψεων, και ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης με 36,3%, ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, το Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,8%, ο Πάνος Καμμένος με 27,7%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 25% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,4%

«Όχι» πρόωρες εκλογές

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 74,2% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 24,8% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε 6 στους 10 πολίτες (62,2%), την ώρα που θετικά απαντά του 36,3% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 56,6% και 41,6% αντίστοιχα στην ερώτηση «τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Έξι στους 10 (59,4%) εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δύναμη που να τοποθετείται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 36% δεν θεωρεί κάτι τέτοιο απαραίτητο.

Ενόψει ευρωεκλογών τις κινήσεις για κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς αρνητικά κρίνει το 63,6%, ενώ θετικά το 30,4%.

ekloges kalpi 534 355

Μοιρασμένες οι γνώμες για τη Χρυσή Αυγή

Το 62,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Χρυσή είναι εγκληματική οργάνωση, την ώρα που το 32,8% υποστηρίζει το αντίθετο.

«Όχι» σε απαγόρευση της συμμετοχής στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις λένε σχεδόν έξι στους 10 πολίτες (59,5%), ενώ συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 36,8%.

«Ναι» στο ευρώ –«Όχι» σε νέο μνημόνιο

Οι πολίτες λένε «ναι» σε παραμονή στο ευρώ σε ποσοστό 65,5%, την ώρα που αρνητικά τοποθετείται το 31,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση για ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από το Μάιο καθώς τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα, το 47,7% ζητεί νέο δάνειο δίχως δεσμευτικούς όρους, το 32,7% προτείνει μη αναγνώριση του χρέους και αποχώρηση από την ευρωζώνη, το 5,2% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βγει στις αγορές και να δανειστεί ανεξαρτήτως κόστους, ενώ νέο μνημόνιο ζητεί το 2,8%.

Σε σχέση με την οικονομική πρόταση των κομμάτων, το 20,9% συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία, το 18,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 5,5% με το ΚΚΕ, το 4,5% με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το 4,1% με το ΠΑΣΟΚ, το 3,4% με τη Χρυσή Αυγή και το 2,8% με τη ΔΗΜΑΡ.

Το 63,4% θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια θα πάει χειρότερα, την ώρα που το 19,3% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και το 14,6% πιστεύει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Οι πολίτες εξάλλου θεωρούν σε ποσοστό 60,3% ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, την ώρα που το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνει το ίδιο βιωτικό επίπεδο και το 14,2% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί.

Αρνητική γνώμη για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Αρνητικά κρίνονται εξάλλου σε ποσοστό 62,0% τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που θετική άποψη έχει το 35,1%.

Με την ίδια καχυποψία κρίνεται η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (67,8%) κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Πέντε μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%

«Παγώνει» το σενάριο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση