ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ερώτηση στη Βουλή προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, για την καθυστέρηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να γνωμοδοτήσει σχετικά με το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Μανώλη Γλέζου:

«Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2014
Ερώτηση
προς τους
- Υπουργό Οικονομικών
- Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Καθυστέρηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να γνωμοδοτήσει σχετικά με το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα

Με την υπ' αριθ. 2/65610/0004/10-09-2012 απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών είχε συσταθεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την έρευνα ιστορικού αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικό με τις περιόδους του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πόνημα των εργασιών αυτής της Ομάδας κρίθηκε και χαρακτηρίστηκε ως «απόρρητο» και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η εν λόγω Έκθεση και, αναλόγως της αξιολόγησής της, να υπάρξει «νομική βάση» σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα κινηθεί για να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές.

e1327600185733

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρεί τη γνωμοδότηση αυτή ως αναγκαία – για την ακρίβεια ως προϋπόθεση – προκειμένου να προβεί στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναμένεται από το Μάρτιο του 2013, από όταν δηλαδή τέθηκε το πόρισμα στη διάθεσή του.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

• Ποιοί λόγοι καθυστερούν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μανώλης Γλέζος»

Διαβάστε επίσης:

Δούρου: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Επιστολή Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ για επερώτηση του Die Linke για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γλέζος-Κουρουμπλής για γερμ. αποζημιώσεις και τις θέσεις του Υπ.Οικ.